Mold-Street: Doi bancheri de la Tiraspol, condamnaţi pentru că au vândut lei moldoveneşti în baza unor decizii ilegale şi în condiţii de criză valutară accentuată
Sursa foto:Crime Moldova Vizualizari:

Mold-Street: Doi bancheri de la Tiraspol, condamnaţi pentru că au vândut lei moldoveneşti în baza unor decizii ilegale şi în condiţii de criză valutară accentuată

Ex-preşedintele aşa-zisei băncii republicane transnistrene, Eduard Kosovski, şi adjunctului său, Alexandru Leanca, au fost condamnaţi de o instanţă din Tiraspol pentru abuz de serviciu, notează Mold-Street.

Potrivit sursei citate, Kosovski a fost condamnat la trei ani de închisoare, în timp ce Leanka la doi ani, condiţionat, cu aceeaşi perioadă de probă. Leanka a fost eliberat din arest în sala de judecată. În luna iunie 2016, în condiţiile unei crize valutare accentuate, împreună cu alţi funcţionari ai băncii, aceştia ar fi luat decizii ilegale la solicitarea fostului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

În acest mod, la licitaţiile valutare organizate la Tiraspol, banca republicană ar fi vândut atunci ilegal circa 90 de milioane de lei. De valută au beneficiat doar câteva firme, inclusiv Tristar SRL (ООО «ТриСтар») din Râbniţa, despre care presa din regiune spune că are fondatori din Chişinău.

Însă agenţii economici din Transnistria nici nu ar fi ştiut despre faptul că banca ar avea valută de vânzare. Firma a avut în anii 2015-2017, licenţă pentru importul de produse petroliere eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit postului de televiziune TSV, afiliat grupului Sheriff, Tristar SRL a fost implicată în importul de combustibil în Transnistria. Ca urmare a unor astfel de acţiuni, a apărut un deficit de combustibil, produse alimentare şi valută în regiunea separatistă.

Eduard Kosovski a fost şef al aşa-zisei băncii republicane transnistrene în perioada februarie 2012-decembrie 2016, adică cât timp liderul regiunii era Evgheni Şevciuk.

În urmă cu doi ani, regiunea transnistreană se confrunta cu o criză bugetară şi de valută fără precedent. În martie-aprilie 2016 băncile şi casele de schimb nu mai vindeau dolari, euro, hrivne ucrainene, ruble ruseşti sau lei moldoveneşti. În lipsa valutei, mai mulţi importatori spuneau că nu-şi pot onora contractele şi că ar fi ajuns în pragul falimentului.

Tot atunci Eduard Kosovski anunţa că aşa-zisa bancă republicană transnistreană nu mai are nici-un dolar în rezervele sale valutare. Potrivit acestuia pe piaţa valutară s-a creat un deficit de valută încă de la finele anului 2015, iar măsurile adoptate pentru a preveni o criză nu au dat rezultate, pentru că banca republicană transnistreană nu ar dispune de toate instrumentele necesare.

Similare
RECOMANDĂRI