Mold-street: Proprietarul companiei ce produce paşapoarte pentru Moldova, suspectat de trafic de arme
Sursa foto:PROTV Vizualizari:

Mold-street: Proprietarul companiei ce produce paşapoarte pentru Moldova, suspectat de trafic de arme

Grupul Semlex din Belgia, proprietarul companiei UAB Garsų Pasaulis din Lituania, ce produce şi livrează de trei ani carnete de paşapoarte pentru Moldova, este suspectat că a intermediat livrări de arme în state aflate sub emabrgo şi că a câştigat licitaţii şi contracte în diverse state ale lumii folosind mita şi relaţiile cu unii funcţionari.

Mai mult! O investigaţie realizată de jurnaliştii de la OCCRP relevă că Semlex ar fi fost implicată şi în trafic de arme în Coasta de Fildeş, în perioada când acolo era în toi un nou război civil, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a impus un embargo la livrările de arme, notează mold-street.com.

Parteneriat Semlex cu Gunvor

Astfel Semlex ar fi intermediat împreună cu grupul Gunvor (unul dintre cei mai mari comercianţi de petrol din lume, controlat până în 2014 de oligarhul rus Gennady Timchenko) în ultimul deceniu vânzări de arme în schimbul unei felii din bogăţia petrolieră a Coastei de Fildeş, dar şi pentru contracte de sute de milioane de dolari pentru a tipări paşapoarte.

De asemenea, OCCRP scrie că Semlex a semnat un contract cu o companie tunisiană deţinută de doi notori traficanţi de arme, ambii fiind citaţi de ONU pentru încălcarea sancţiunilor prin aprovizionarea forţelor fostului preşedinte în timpul războiului civil al Coastei de Fildeş.

Similare
RECOMANDĂRI