Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

MoldovaGaz ar urma să ceară ANRE să accepte o creştere cu 35% a tarifului la gaze. Motivul ar fi majorarea preţului la gazele naturale furnizate de Rusia

O nouă scumpire bate la uşă. De această dată este vorba de majorarea preţului gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de Federaţia Rusă. În presa de la Chişinău se vehiculează tot mai mult că societatea MoldovaGaz ar urma să ceară Agenţiei Naţionale pentru Reglmentare Energetică să accepte o majorare cu 35 la sută a tarifului la gaze. Conducerea ANRE spune însă că nu a primit deocamdată nicio solicitare în acest sens şi a subliniat că deocamdată MoldovaGaz şi Gazprom nu au semnat un nou contract de livrare a gazelor naturale.

Conducerea MoldovaGaz a dat de înţeles că în acest an vom avea tarife majorate la gazele naturale. Totuşi, până acum furnizorul nu a făcut nici o

ŞTEFAN CREANGĂ, director ANRE: „Până la momentul de faţă, MoldovaGaz nu a înaintat nici o cerere oficială privind majorare preţului la furnizarea gazului. Respectiv, această solicitare va veni după ce va fi semnat contractul şi va fi foarte clar preţul din contract şi respectiv va intra în vigoare metodologia privind calcularea tarifului de furnizare”.

Iar prognozele experţilor economici nu sunt deloc optimiste. Ei spun că majorarea tarifului e cauzată de creşterea preţului la gaz pe piaţa internaţională.

VASILE PARLICOV, expert în energetică: „Da, preţurile vor creşte. Gaz ieftin acum nu este nicăieri. Nu există nici în SUA, nu există nici în regiunea asiatică, nu există nici în Europa. Nu cred că Republica Moldova va putea fi excepţie pe harta mondială cu preţurile la gaze joase atunci când preţurile sunt înalte. Cu certitudine preţurile vor creşte şi la noi”.

Şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu admite că tariful final stabilit de ANRE pentru consumatorii casnici ar putea fi mai mare, din acelaşi motiv. Totuşi, el spune că actuala formulă de calculare a preţului este acceptabilă pentru Republica Moldova.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Partea bună pentru Republica Moldova este că noi avem stabilită în contract o formulă care nu se bazează strict pe preţul care este acum la bursele din Europa. Această creştere care o vedem azi la bursele internaţionale la gaz nu vor afecta imediat cetăţenii şi preţul care va fi în Republica Moldova. Vom vedea care vor fi evoluţiile. S-ar putea ca aceste creşteri să fie de moment, pentru 1-2 luni, şi atunci preţul mediu care se calculează să nu aibă un impact atât de mare de câteva sute de procente deja”.

Potrivit vicepremierului, Guvernul examinează posibilitatea compensării unei părţi din cheltuieli pentru familiile din categoriile social-vulnerabile. Totodată, Spînu a dat asigurări că nu există nici un risc ca Republica Moldova să rămână fără gaze naturale în viitorul sezon rece. Acum, MoldovaGaz şi Gazprom negociază prelungirea contractului de livrare a gazelor.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „La sfârşitul lunii august, s-a ajuns la o înţelegere între MoldovaGaz şi Gazprom, contractul a fost trimis directorului Gazprom spre semnare. Suntem în perioada în care acest contract ar trebui să fie semnat şi transmis către ANRE pentru a stabili tariful în perioada următoare”.
BETA
Actualul contract dintre MoldovaGaz şi Gazprom expiră pe 30 septembrie.
Similare
RECOMANDĂRI