Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Monumentele Basarabiei furate: Istoria unui monument ridicat în Mălăieşti, în memoria unui grănicer român omorât de bolşevici în 1923

Campania TVR MOLDOVA "Monumentele Basarabiei Furate" vă prezintă, astăzi, istoria unui monument ridicat în localitatea Mălăieşti, Criuleni, în memoria unui grănicer român omorât de bolşevici în 1923. Construit în 1924, la margine de sat, pe malul râului Nistru, pe locul unde a fost omorât străjerul ţării, monumentul a fost distrus în timpul ocupaţiei sovietice. În septembrie anul trecut, la iniţiativa avocatului Iulian Rusanovschi, monumentul a fost refăcut şi amplasat exact în acelaşi loc.

La intrarea în sat, pe malul râului Nistru, monumentul grănicerului Petre Marcu, veghează din nou, de parcă nici nu ar fi lipsit în toţi aceşti ani.  Ceremonia de reinaugurare le-a amintit localnicilor că acolo au trăit eroi, apărători ai neamului. E vorba de o filă din istorie ce fost scrisă de  grănicerul de 22 de ani, în ziua de opt ianuarie 1923. El a murit în luptă, ucis de o bandă de bolşevici.

ANATOL PETRENCU, istoric: „Petru Marcu nu a fost general, a fost un grănicer, care şi-a făcut datoria, a ocrotit frontiera. În iarna 1923 Nistru era îngheţat şi bolşevicii au încercat să treacă dincoace de Nistru, în România, să aducă arme. Aceşti terorişti l-au împuşcat.”

La iniţiativa Corpului de Grăniceri, în 1924 a fost ridicat un monument în memoria soldatului care şi-a dat viaţa pentru ţară. Amintirea lui a fost ştearsă de pe suprafaţa pământului, odată cu instalarea regimului sovietic. O spune Vasile Arseni, care a fost obligat să părăsească satul, împreună cu alţi localnici, în 1940, iar când s-a întors monumentul dispăruse.

Iniţiativa de a reface monumentul îi aparţine avocatului Iulian Rusanovschi, care a văzut o fotografie dintr-un ziar din anul 1933.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat, Asociaţia  "Monumentum": „La subsol scria: închinat grănicerului Petre Marcu, am căutat prin arhive militare. Iar monumental s-a aflat puţin mai în dreapta, absolut identic ca înălţime, forme, text. Conţine numele eroilor din satul Mălăieşti”.

CONSTANTIN CODREANU, fost deputat în Parlamentul României: „Este modul meu de a oferi respect celor care au făcut acest monument, l-au reinaugurat. Fiecare dintre noi trebuie să preţuim aceste monumente, să vorbim şi să inaugurăm alte monumente care au fost distruse”

Refacerea momentului s-a realizat cu bani donaţi de câţiva oameni de afaceri şi materiale puse la dispoziţie de întreprinderile locale.
 
Similare
RECOMANDĂRI