Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

NATO a aprobat noul plan de apărare pentru Polonia şi statele baltice în faţa ameninţărilor militare ale Rusiei

NATO a aprobat noul plan de apărare pentru Polonia şi statele baltice în faţa ameninţărilor militare ale Rusiei. Documentul a fost semnat în urma unui compromis cu Turcia, care, iniţial, s-a opus aplicării planului din cauza refuzului Alianţei de a o susţine în lupta dusă împotriva kurzilor din Siria.

Conţinutul planului de apărare a ţărilor din flancul nord-estic al NATO este secret. Însă potrivit mai multor oficiali ai statelor baltice, e vorba de consolidarea apărării aeriene şi capacităţii de desfăşurare rapidă a forţelor NATO în caz de criză. Planul urmează să fie aplicat pe fondul tensiunilor cu Rusia, care a anexat ilegal, acum şase ani, peninsula Crimeea. Potrivit misiunilor de observare ale NATO, Rusia continuă să-şi sporească prezenţa militară la frontierele sale vestice. Numai în luna aprilie, armata rusă a organizat peste 30 de exerciţii militare la graniţa cu Ucraina, Belarus şi statele baltice. Analiştii politici atrag atenţia asupra pericolului de expansiune militară a Rusiei spre vest. Asta, mai ales după ce recent, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a arătat indignat că unele state, ar fi ieşit din fosta URSS, alipindu-şi teritorii istorice ruseşti.

NICOLAE NEGRU, analist politic: "Putin a făcut o declaraţie, care demonstrează că Rusia nu a renunţat la planurile sale de refacere a Uniunii Sovietice, că Rusia nutreşte sentimente de răzbunare, de revanşă. El a spus că unele foste republici sovietice au plecat cu teritorii care nu le aparţin, adică cu teritorii ruse, că le-au primit cadou din partea Rusiei - teritorii care au aparţinut Rusiei istorice."

Planul de apărare a flancului nord-estic al NATO a fost aprobat la câteva zile după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a spus că o parte dintre militarii americani staţionaţi în Germania ar putea fi transferaţi în Polonia. Trump a anunţat ieri că va prezenta în următoarele săptămâni Congresului, dar şi ţărilor NATO, un prim plan de retragere a 9 mii 500 de soldaţi din Germania, fără a preciza unde vor fi dislocaţi aceştia. Majoritatea experţilor militari consideră că jumătate din cei peste 50 de militari americani din Germania vor fi transferaţi, pe etape, în Polonia şi ţările baltice. Un nou semnal în acest sens, l-au transmis ieri Germania şi Lituania. Ele au semnat un acord de cooperare militară care permite soldaţilor unei ţări să staţioneze pe teritoriul celeilalte.
Similare
RECOMANDĂRI