NATO, un scut pentru Republica Moldova. „Este important ca militarii noştri să fie utili, să participe la crearea unui spaţiu de pace”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

NATO, un scut pentru Republica Moldova. „Este important ca militarii noştri să fie utili, să participe la crearea unui spaţiu de pace”

Republica Moldova nu este capabilă, încă, să asimileze toată asistenţa oferită de NATO. De această părere este Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice, invitat al emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR MOLDOVA, în cadrul căreia s-a discutat despre beneficiile cooperării R. Moldova cu NATO pe parcursul a 20 de ani.

„Din păcate, Republica Moldova nu este capabilă şi nu a fost niciodată îndeplină măsură să asimileze această asistenţă. Noi încă rămânem izolaţi, rămânem mai ales din cauza proastei guvernări. 

Sper să depăşim această stare, pentru că situaţia geopolitică rămâne una tensionată. Realitatea ne provoacă în cele mai diferite moduri, iar RM trebuie să se adapteze, inclusiv şi la aceste provocări create de situaţia din regiune. Mai ales cele legate de acţiunile Federaţiei Ruse – situaţia din Donbass, situaţia din Bazinul Mării Negre.  Există mai multe focare care ne îngrijorează, iar capacitatea statului de a genera suficientă securitate este decisivă pentru Republica Moldova”, spune Viorel Cibotaru.

De cealaltă parte, Radu Burduja, secretar de Stat la Ministerul Apărării spune că Alianţa ne oferă atât cât noi putem absorbi, atât cât cerem.

„Recent a fost elaborată Strategia Naţională de Apărare, Strategia Militară, iar acum lucrăm în domeniul planificării apărării, la planul de dezvoltare a capabilităţilor Armatei Naţionale pe termen lung, care cuprinde o perioadă până în 2030. Conlucrăm cu o echipă care vine periodic la noi să ne consulte şi respectiv, toată această conlucrare duce la consolidarea sistemului nostru de planificare a apărării.
 
Când va fi aprobat planul de dezvoltare a capabilităţilor pe termen lung, vom putea să cerem careva asistenţă pentru anumite programe de asistenţă”, spune Burduja.

De asmenea secretarul de stat a mai subliniat că Republica Moldova şi-a îndeplinit „practic toate angajamentele pe linia NATO”, iar indiciul principal că acestea au fost realizate „este acceptul de a trece la etapa a doua a iniţiativei Defence Capacity Building, care o să lărgească  acest spectru de cooperare”.

În cadrul emisiunii s-a subliniat că NATO constituie un scut pentru Republica Moldova, iar Veaceslav Iaţco, şeful secţiei NATO şi cooperare politico militară la MAEIE, a declarat că „cel mai important program din relaţia Moldova - NATO este Pachetul de asistenţă privind consolidarea sectorului de apărare”.

De altfel, a fost menţionat şi faptul că în iulie 2018, NATO au reiterat suportul oferit ţării noastre şi a solicitat Rusiei să-şi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totuşi, potrivit lui Cibotaru, mai important decât asistenţa primită de la NATO este implicarea Republicii Moldova în acţiuni concrete, precum coparticiparea cu un contingent la acţiunile de menţinere a păcii din Kosovo.

„Este extrem de important ca militarii din RM nu doar să beneficieze de asistenţă, dar şi să fie utili, să participăm la crearea unui spaţiu de pace. Participarea presupune că vii şi tu ceva, că eşti capabil să fii parte a acestor operaţiuni. În RM, diplomaţii, militarii sunt bineveniţi şi aşteptaţi şi aceasta fortifică imaginea pozitivă a Republicii Moldova”, a menţionat Viorel Cibotaru.

Importanţa acestor participări la acţiunile de menţinere a păcii este confirmată şi de către secretarul de stat Burduja, „noi învăţăm de la statele NATO şi statele partenere proceduri standarde de acţiune. În baza acestor instruiri putem să ajustăm porcedurile şi modurile de operare la noi în armată, să ne prefecţionăm cadrul nostru de instruire şi să ne pregătim de alte misiuni”. 

De menţionat că în prezent, Republica Moldova contribuie în Kosovo cu 41 de militari. 
Similare
RECOMANDĂRI