Neajustarea tarifelor îi determină pe mulţi medici veterinari să renunţe la profesie
Sursa foto:joblist.md Vizualizari:

Neajustarea tarifelor îi determină pe mulţi medici veterinari să renunţe la profesie

Tarifele pentru serviciile prestate de către medicii veterinari nu au fost ajustate din 2007. Preşedintele Asociaţiei Republicane a Medicilor Veterinari din Moldova, Nicolae Starciuc, a declarat pentru IPN că, de atunci, costul medicamentelor de care trebuie să dispună un medic veterinar în activitatea sa a crescut esenţial, iar neajustarea tarifelor îi determină pe mulţi să renunţe să mai profeseze.

Situaţia este mai complicată în cazul medicilor veterinari oficiali, angajaţi în cadrul direcţiilor raionale. Salariul unui începător este de 2200 de lei şi e timpul să crească de cel puţin două ori, menţionează Nicolae Starciuc.

Preşedintele Asociaţiei Republicane a Medicilor Veterinari s-a referit şi la deficitul de cadre, spunând că sunt medici veterinari de liberă practică care deservesc 7-12 localităţi. Dacă anual absolvă facultatea în jur de 40 de medici veterinari, se angajează doar câţiva. Din cauza salariilor mici, tinerii specialişti nu văd perspectivă în acest domeniu. Vârsta medie a medicilor veterinari este de 50-55 de ani, afirmă Nicolae Starciuc.

„Sunt chestiuni care trebuie de discutat, de negociat, de făcut un regulament intern ce ţine de unele activităţi, e o chestie care, pur şi simplu, noi trebuie să ne aşezăm să discutăm cu reprezentanţii din teren, din Agenţie, din asociaţii, pe mai multe niveluri, ca să ieşim la ceva, ca să îmbunătăţim măcar oleacă condiţiile de activitate şi starea materială a medicilor veterinari”, a spus Nicolae Starciuc.

Legea cu privire la exersarea profesiei de medic veterinar, adoptată în primă lectură, prevede crearea Colegiului medicilor veterinari, în competenţa căruia va intra atestarea medicilor. Medicii vor trebuie să adune anual 120 de puncte ca să fie atestaţi pentru exercitarea activităţii în anul viitor. Ca să acumuleze punctele, vor trebui să participe la simpozioane, conferinţe ştiinţifice, să aibă publicaţii ştiinţifice.

Preşedintele Asociaţiei Republicane a Medicilor Veterinari crede că, până a aplica legea, e nevoie să fie create condiţii, ca medicii să poată acumula aceste puncte. „Să pui din start credite şi să ateşti vreo 70% din medicii veterinari, cine o să lucreze? Sunt multe nuanţe de discutat”, a comentat Nicolae Starciuc.

În Republica Moldova sunt în jur de 350 de medici veterinari de liberă practică şi 1200 de medici veterinari oficiali.
Similare
RECOMANDĂRI