Nivelurile de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au înregistrat valori istorice
Sursa foto:Ecology.md Vizualizari:

Nivelurile de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au înregistrat valori istorice

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite ale Americii au detectat, în atmosfera Pământului, cele mai mari niveluri de dioxid de carbon, factorul principal al încălzirii globale, de la începutul măsurătorilor, trăgând un semnal de alarmă asupra creşterii neîncetate a emisiilor de gaze cu efect de seră produse de om.

Aparatele din cadrul Observatorului Mauna Loa din Hawaii, care măsoară emisiile de CO2 din atmosferă din 1958, au detectat sâmbătă un nivel de 415,26 părţi pe milion (ppm) de dioxid de carbon, potrivit Descopera. Este pentru prima dată când Observatorul a înregistrat o valoare de referinţă zilnică de peste 415 ppm.

Ultima dată când în atmosfera Pământului a existat atât de mult CO2 s-a întâmplat în urmă cu mai bine de trei milioane de ani, în perioada Pliocenului, când nivelurile mărilor erau cu câţiva metri mai ridicate şi părţi din Antarctica erau acoperite de păduri. „(Aceste cifre n.r.) arată că nu suntem pe drumul cel bun în privinţa protejării climei. Numărul continuă să crească şi creşte din ce în ce mai mult de la an la an. Acest număr (al emisiilor de CO2 din atmosferă n.r.) trebuie să se stabilizeze”, a afirmat Wolfgang Lucht, de la Institutul Potsdam de Cercetare a Impactului Schimbărilor Climatice (PIK), Germania.

Dar sunt departe de a se stabiliza, deoarece se înregistrează creşteri tot mai rapide ale nivelurilor de CO2 - o treime din gazele cu efect de seră sunt produse când combustibilii fosili sunt arşi.

Potrivit lui Ralph Keeling, director al Programului CO2 al Institutului de Oceanografie Scripps (SIO), de la Universitatea din California, San Diego (UCSD), acest trend va continua cel mai probabil pe parcursul lui 2019, fiind anul El Nino în care temperaturile vor creşte pe fondul curenţilor oceanici mai calzi. Specialistul estimează că faţă de 2018 se va înregistra o creştere cu trei părţi la milion în timp ce media recentă a fost de 2,5 ppm.

„Probabil vedem efectele condiţiilor uşoare El Nino pe lângă continuarea utilizării combustibililor fosili”, a adăugat el.

Ultimii patru ani au fost cei mai calzi

Acordul de la Paris din 12 decembrie 2015 stabilea un plan de acţiune pentru a limita încălzirea globală la un nivel „cu mult sub” 2°C şi de a face eforturi pentru a o limita la 1,5°C. În ciuda acestui acord, ultimii patru ani au fost cei mai calzi, emisiile crescând de la an la an. Media temperaturii de suprafaţă a Pământului a crescut deja cu 1 grad Celsius din timpurile pre-industriale din cauza emisiilor antropice.

„Toată istoria omenirii a fost într-un climat mai rece decât acum. De fiecare dată când un motor rulează, emitem CO2 şi trebuie să se ducă undeva. Nu dispare în mod miraculos, rămâne în atmosferă. În ciuda acordului de la Paris, a tuturor discursurilor şi protestelor, încă nu vedem că înclinăm curba (creşterii emisiilor de dioxid de carbon n.r.)”, a atras atenţia Wolfgang Lucht, de la PIK.

Deşi există multe controverse între specialişti, există un consens unanim că un nivel de 350 ppm, care a fost depăşit însă la finalul anilor 1980, ar împiedica încălzirea globală. 

Din moment de în urmă cu doi ani s-a ajuns la niveluri de 410 ppm pentru prima dată, iar la începutul acestei luni la 415 ppm, Lucht afirmă că orice valoare care poate fi stabilizată reprezintă o victorie.

Similare
RECOMANDĂRI