Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noi studii pentru descoperirea unui vaccin împotriva coronavirusului, în România

O rază de speranţă ar putea veni chiar de la oamenii de ştiinţă de la noi din ţară, care sunt pe drumul dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului. Deocamdată, totul este la nivel de studii. Un proiect al Institutului Cantacuzino împreună cu Spitalul Judeţean din Timişoara a obţinut o finanţare de peste 720.000 de euro în urma unei competiţii naţionale de căutare de soluţii.

Proiectul a primit finanţare practic pentru începerea studiilor.

La Timişoara se va face partea preclinică, adică prepararea compusului, iar la Cantacuzino testarea pe animale.

Practic, banii câştigaţi pentru proiect sunt suficienţi pentru această fază a studiului, însă nu şi pentru studiile clinice - testarea pe oameni - dacă rezultatele până la acea etapă vor fi favorabile, potrivit conducerii Spitalului Judeţean din Timişoara.

Studiile clinice (dacă se ajunge până acolo) se desfăşoară în două faze.

În faza I ele au ca obiectiv principal determinarea dozei maxime tolerată sau a dozei minime eficientă şi se fac pe un număr de sub 50 de voluntari.

În faza II, se urmăreşte eficienţa produsului şi determinarea efectelor adverse. Numărul de subiecţi este între 50 şi 200.

Prin competiţia naţională prin care s-au obţinut fondurile se încearcă o accelerare a cercetărilor ştiinţifice care pot contribui la combaterea raspândirii COVID-19, pe teritoriul României.

Potrivit unui document recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 8 vaccinuri sunt deja în faza clinică, de testare pe oameni, iar alte 110 sunt la stadiul de evaluare preclinică.

Similare
RECOMANDĂRI