Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noi tensiuni în stânga Nistrului. Zeci de oameni au mers astăzi la unul din posturile ilegale de control instalate de autorităţile separatiste în localitatea Cocieri

Noi tensiuni în stânga Nistrului. Zeci de oameni de pe platoul Cocieri au mers astăzi la unul din posturile ilegale de control instalate de autorităţile separatiste în localitatea Cocieri, pentru a le cere să se retragă. Asta după ce aşa-zişii grănicerii şi poliţişti transnistreni au blocat circulaţia în zonă. Acolo au ajuns şi reprezentanţii Misiunii OSCE şi ai Misiunii de Pacificare. Totul se întâmplă la o zi de la discuţia telefonică dintre Igor Dodon şi liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Preşedintele dădea, ieri, asigurări că deplasarea locuitorilor în zonă va fi simplificată.

Aşa-zişii grăniceri din regiunea transnistreană au oprit, ilegal, mai mulţi agricultori care îşi prelucrau pământurile din zona în care se află unul din posturile instalate ilegal acum două luni. Oameni au fost reţinuţi sub pretextul încălcării regulilor de circulaţie şi unuia dintre ei i-a fost aplicată o amendă.

„S-au ridicat acolo vreo 20-30 de băieţi şi stau la postul cela şi încearcă pe cale linişită, au apelat la CUC dar eu cred că partea transnistreană o blocheze aceste prevederi pentru că ei decid în consens şi iată rezultate şi pe urmă cineva o să spună că au fost provocaţi de la început e clar cine face provocările”, a spus VALERIU MÂŢĂ, fost primar, Corjova.

Pe oameni i-a revoltat, cel mai tare, prezenţa unor membri ai forţelor de oridine transnistrene, care au trecut linia administrativă înarmaţi. Fostul primar din satul Corjova spune că nu e prima oară când aşa-zisa poliţie din regiune amendează oameni pe teritoriul Republicii Moldova.

„Ei şi-au permis pe teritoriul Moldovei să intre şi să amendeze oamenii. La corjova au mai fost aşa lucruri şi eu am apelat şi poliţia şi procuratura.  A fot un precedent au văzut că nu a fos tras la răspundere şi se poate în Corjova ei au ajuns deja în Cocieri şi amendează oamenii”, a spus VALERIU MÂŢĂ.

„Oamenii şi mai mult s-au revoltat pentru că toată lume aşteaptă invers relaxarea sau asigurarea libertăţii de circulaţie acest caz ne arată că se întâmplă total invers în loc să fie eliminate ale practic sunt consolidate”, a declarat PAVEL CAZACU, reprezentat Promo LEX.

Asociaţia Promo-Lex a făcut apeluri repetate privind necesitatea lichidării posturilor de control instalate ilegal.

„Este unul dintre porturile care noi de mai mult timp spuneam că urmează să fie lichidate este unul dintre cele 20 de posturi in perimetrul satelor Cocieri Moldovata Nouă şi Corjova. După cum vedem ieri sau alaltăieri preşedintele Dodon s-a înţeles cu Vadim Krasnoselski să simplifice cumva libertatea de circulaţie MUSCĂ astăzi în aceste posturi era şi o maşină de miliţie transnistreană”, a spus PAVEL CAZACU.

Oamenii care iau amenzi de la aşa-zisele autorităţi din Tiraspol sunt obligaţi să le achite la traversarea liniei administrative.

„E deodată pun în baza de date la posturile ieste vamale ale lor, şi acelea nelegitim instalate şi cum treci pe acolo ei deoadate te blochează şi te pun să achiţi amenda pe loc”, a declarat VALERIU MÂŢĂ, fost primar, Corjova.

Reprezentanţii Biroului Politici de Reintegrare spun că au aflat cele întâmplate astăzi la Coceri şi că vor lua măsurile necesare pentru ca situaţia să nu escaladeze.

„Calificăm acţiunile Tiraspolului drept abuzive şi distructive. Acestea încalcă grav documentele statutare ale CUC şi sfidează drepturile omului şi libertatea de circulaţie. După măsurile întreprinse de autorităţi şi cu sprijinul localnicilor, o parte din structurile transnistrene s-au retras, iar evenimentele sunt în curs de cercetare”, a fost reacţia Biroului Politici de Reintegrare

Deocamdată, nu există o soluţie în cazul amendării oamenilor de către autorităţile separatiste. Blocaţi rămân, în continuare, şi locuitorii din satul Corjova, care nu pot să meargă nici la Cocieri şi nici în dreapta Nistrului.
Similare
RECOMANDĂRI