Noul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti a fost primit de ministrul Afacerilor Externe
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti a fost primit de ministrul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit sâmbătă pe Adrian Zuckerman, care a prezentat copia scrisorii de acreditare. Cei doi au discutat despre Partaneriatul strategic România - SUA, despre securitatea în zona Mării Negre, dar şi despre dorinţa ţării noastre de a intra în programul Visa Waiver.

Primul punct pe agenda discuţiilor a fost Parteneriatul strategic cu Statele Unite.

"Bogdan Aurescu a evocat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, în plină dezvoltare şi aprofundare, în special după întrevederea foarte substanţială şi de succes, din luna august a acestui an, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Donald Trump. (...) Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că este necesar un proces continuu de follow-up, care să permită implementarea deplină a deciziilor strategice adoptate, inclusiv în domeniul securităţii energetice şi în domeniul 5G", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

"A existat, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la contextul regional de securitate, ministrul Bogdan Aurescu subliniind că România este un aliat de încredere al SUA, deosebit de implicat şi pro-activ în regiunea Mării Negre şi a evidenţiat necesitatea creşterii prezenţei militare americane pe teritoriul României", se adaugă în document.

În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit obiectivul de mare importanţă pentru cetăţenii români de accedere în Programul Visa Waiver. "În acelaşi timp, a menţionat faptul că societatea românească este una dintre cele mai pro-transatlantice şi pro-americane din Europa, iar ţara noastră acţionează în mod constant, în interiorul UE şi al NATO, pentru întărirea legăturii transatlantice", subliniază MAE.

La rândul său, Adrian Zuckerman "a exprimat angajamentul său ferm de a contribui la dezvoltarea puternică a Parteneriatului Strategic". El a subliniat totodată aprecierea de care România se bucură din partea preşedintelui Donald Trump şi la nivelul întregii administraţii a SUA. "România nu poate avea un prieten mai bun decât SUA", a declarat Zuckerman.

"Totodată, diplomatul american a remarcat transformarea remarcabilă a României în cei 30 de ani de la Revoluţia din 1989, ţara noastră devenind unul dintre cei mai fermi aliaţi ai SUA, membru al NATO şi UE, cu o democraţie robustă, cu respect pentru principiile statului de drept şi ale economiei de piaţă", se mai arată în comunicat.

Similare
RECOMANDĂRI