Numărul consumatorilor de droguri în R. Moldova creşte. A fost lansată o campanie pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Numărul consumatorilor de droguri în R. Moldova creşte. A fost lansată o campanie pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor

Numărul consumatorilor de droguri în Republica Moldova creşte, iar vârsta acestora scade. Pentru a informara populaţia şi a spori accesibilitatea la serviciile publice de prevenire a consumului traficului de droguri, a fost semnat un acord tip de plan interinstituţional şi lansată campania: „Cunoştinţe mai bune pentru grijă mai bună”.

Potrivit IPN, campania a fost iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei (IGP), sub egida Comisiei Naţionale Antidrog şi Reprezentanţa Naţională UNODC în Republica Moldova. La nivel naţional campania are drept scop consolidarea interacţiunii dintre factorii de decizie, prestatorii de servicii, activiştii din domeniu şi reprentanţii comunităţilor marcate de consumul de droguri.

Potrivit lui Sergiu Paiu, şeful IGP, consumul de droguri duce deseori la contactarea unor boli transmisibile, precum HIV/SIDA, tuberculoza etc. Prin această campanie IGP îşi propune un şir de acţiuni de informare, până la finele anului, pentru a reduce consumul de droguri în rândul tinerilor şi adolescenţilor. Se va acţiona pe două fronturi, familial şi şcolar. Va pune accent pe promovarea unui stil de viaţă sănătos şi vor informa despre riscurile drogurilor.

Ina Tcaci, coordonator naţional UNODC Moldova, a remarcat că în lume 269 de milioane de persoane consumă droguri, cu 30% mai mult decât acum 10 ani. Cel mai mult numărul consumatorilor a crescut în ţările în curs de dezvoltare, inclusiv Republica Moldova. Rămâne a fi cel mai periculos drog opiumul sau heroina, din cauza deceselor pe care  le cauzează. În contextul COVID-19, din cauza măsurilor antiepidemice, pe piaţa drogurilor a scăzut drastic disponibilitatea drogurilor,  ceea ce a dus la creşterea preţurilor, iar calitatea lor a scăzut şi pune în pericol şi mai mare consumatorul. De asemenea, comercializarea drogurilor a trecut pe online. Pentru că au fost mai puţin disponibile drogurile, a crescut adresabilitatea la servicii de tratament şi reabilitare.

Marina Golovaci, secretarul de stat al Mnisterului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), a remarcat că în Moldova circa 12 mii de persoane se află la evidenţa Dispensarului Republican Narcologic ca şi consumatori de droguri intravenoase. Cifra reală a consumatorilor de droguri este mult mai mare. Consumul de droguri trebuie privit ca o boală, nu ca un viciu sau o lipsă de voinţă a persoanei.

Vladimir Cojocaru, reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a spus că, din peste cinci mii de persoane condamnate, 20% dintre sunt consumatori de droguri.

Anual, pe 26 iunie, este marcată Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.
Similare
RECOMANDĂRI