Numărul ruşilor care consideră că Republica Moldova este un prieten al Federaţiei Ruse s-a redus în jumătate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul ruşilor care consideră că Republica Moldova este un prieten al Federaţiei Ruse s-a redus în jumătate

Doar 4% dintre ruşi au numit Republica Moldova printre principalii prieteni şi aliaţi ai Federaţiei Ruse. Acest lucru este evidenţiat în datele publicate de Centrul "Levada" despre prietenii şi duşmanii Rusiei.

Acelaşi indicator de "prietenie" îl are Mongolia, Venezuela, Coreea de Nord, Egipt şi Franţa. Cei mai apropiaţi vecini - Ucraina şi România - nu au fost incluşi în această listă.

În studiul de anul trecut, ponderea celor care considerau R.Moldova un prieten al Rusiei era de două ori mai mare - 8%. Este evident că acţiunile antiruse din ultimul timp ale coaliţiei de guvernare şi ale guvernului, cum ar fi renumita lege "privind combaterea propagandei ruseşti", au redus semnificativ numărul simpatizanţilor RM în rândul ruşilor.

Dar cifra actuală pentru Republica Moldova nu este cea mai rea. În 2015 şi 2016, înainte ca liderul Partidului Socialiştilor prorusesc, Igor Dodon, să fie ales Preşedinte, doar 2% dintre respondenţi considerau că Moldova este un prieten al Rusiei.

Cel mai des, principalul aliat al Federaţiei Ruse este numit Belarus - 49%, China - 40%, Kazahstan - 32%, Siria - 21% şi India - 19%.

R.Moldova nu a ajuns în lista celor mai ostile ţări faţă de Federaţia Ruse. Principalii duşmani ai Rusiei respondenţii au numit SUA - 78%, Ucraina - 49%, Marea Britanie - 38%, Letonia - 26% şi Polonia - 24%.

Totodată, 2% dintre respondenţi au inclus şi România printre principali duşmani ai Rusiei.

Sondajul a fost realizat în perioada 24-30 mai pe un eşantion reprezentativ rusesc al populaţiei din mediul urban şi rural de 1600 de persoane cu vârsta de peste 18 ani din 136 de localităţi din 52 de regiuni ale Federaţiei Ruse. Marja de eroare este de 1,5-3,4%.
 
Similare
RECOMANDĂRI