Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă etapă în depistarea bolnavilor de COVID: Teste rapide, pe bază de antigen. Sunt deja la mare căutare în farmacii

Depistarea bolnavilor Covid-19 va trece într-o nouă etapă şi se va face şi prin efectuarea unor teste rapide pe bază de antigen. Ministerul Sănătăţii urmează să achiziţioneze un lot de 300 de mii de bucăţi. Farmaciile private s-au mişcat mai repede şi au deja aceste produse în stoc. Testele rapide din comerţ au o precizie de peste 96%, se efectuează individual, acasă şi dau rezultatul în doar 15 minute. Cu toate acestea, unii medici recomandă cetăţenilor să nu apeleze la acest tip de teste.

La o săptămână de la apariţia testelor rapide în farmacii, ministrul Sănătăţii anunţă că şi autorităţile vor folosi această formulă de control Covid-19.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: „Ministerul Sănătăţii a iniţiat prin intermediul Băncii Mondiale procurarea a 300 de mii de teste rapide antigen care sunt reflectate nemijlocit şi în cadrul protocoalelor”.

În farmacii, testele costă în medie 220 de lei şi deja sunt la mare căutare.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „Dferenţa dintre un test rapid la covid-19 cumpărat din farmacie şi cel cu proba prelevată în laborator este nici mai mult nici mai puţin de 600 de lei. Unde să mai punem ca economiseşti şi timpul de deplasare către laboratorul, dar şi cel de asteptare. Rezultatul se obţine şi se afişează aici în 15 minute”.

Farmaciştii spun că testele pe bază de antigen sunt produse de companii din Statele Unite ale Americii şi au aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

ANASTASIA SADOVNIC, şef filială farmacie: „Iată aşa arată tot completul de test. În interior este instrucţiunea, tamponaşul, testul, soluţia de extracţie, eprubeta şi căpăcelul de la eprubetă”.

Proba se prelevează în condiţiile de la domiciliu cu respectarea întocmai a paşilor din instrucţiuni. Cel mai indicat este să realizaţi testul dimineaţa.

ANASTASIA SADOVNIC, şef filială farmacie: „În eprubetă turmăm 15 picături de soluţie, după care luăm tamponaşul steril şi se recomanda proba nazală. La 2,5 cm de năsuc se face de 5 ori cu tamponul. După care tamponaşul îl punem în eprubeta 5 ori facem acolo. Extragem şi ca un test de sarcină aşa ar părea şi punem trei picături”.

Rezultatul apare în exact 15 minute. Dacă apar 2 linii atunci persoana e covid-pozitivă, iar dacă e o linie atunci e negativă. În cazul în care nu apare niciun indiciu, testul a dat eroare. Medicii epidemiologi sunt sceptici în veridicitatea acestor teste rapide. Nu pun la îndoială eficacitatea testului, ci modul în care o persoană necalificată din punct de vedere medical poate să colecteze şi să analizeze corect proba.

ANGELA PARASCHIV, preşedintele Comisiei Epidemiologice a Ministerului Sănătăţii: „Sunt anumite riscuri, ca colectarea incorectă a probei poate duce la un rezultat fals-negativ şi astfel persoana va interpreta că nu e infectată şi ajungând la nişte forme mai grave de boală.  Aceste teste trebuie realizate de persoanlul medical implicat în testare. 00,30 00,41 şi un moment important raportarea rezultatelor”. 

Cu toate aceste, oamenii spun că se bucură pentru că există o alternativă de testare şi pot afla în timp util dacă sunt sănătoşi.

În urmă cu o lună, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a anunţat înregistrarea a două tipuri de teste rapide pe bază de antigen, pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. De la debutul pandemiei, în Republica Moldova, autorităţile au efectuat peste 505 mii de teste de laborator.
Similare
RECOMANDĂRI