O rezoluţie în susţinerea Republicii Moldova a fost înregistrată în Senatul Statelor Unite. Documentul cere Rusiei retragere a trupelor ruse
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O rezoluţie în susţinerea Republicii Moldova a fost înregistrată în Senatul Statelor Unite. Documentul cere Rusiei retragere a trupelor ruse

O rezoluţie în susţinerea Republicii Moldova a fost înregistrată în Senatul Statelor Unite. Documentul vine să confirme poziţia Senatului de întărire a relaţiilor SUA – Republica Moldova şi reafirmă suportul pentru integritatea teritorială a ţării. 

Rezoluţia reafirmă poziţia Statelor Unite în susţinerea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării, precum şi dreptul suveran al ţării să facă parteneriate fără presiune externă, inclusiv dreptul de asociere cu UE sau organizaţii regionale.

Documentul cere, totodată, Federaţiei Ruse să-şi îndeplinească obligaţiile internaţionale de retragere a trupelor şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, Moscovei i se cere să se abţină de la ameninţări economice şi presiuni asupra Moldovei. Federaţia Rusă este chemată să înceteze orice acţiune care sprijină mişcările separatiste pe teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul rezoluţiei Senatului încurajează Secretarul de Stat şi USAID să focuseze asistenţa pentru susţinerea reformelor în justiţie, promovarea unei guvernări deschise, transparente şi democratice, suportul pentru mass-media şi creşterea economică, precum şi în domeniul securităţii energetice. Senatul încurajează Guvernul Moldovei să continue implementarea reformelor cruciale pentru sporirea capacităţii şi încrederii în instituţiile democratice, justiţie, lupta cu corupţia şi activitatea societăţii civile. De asemenea, Guvernul este chemat să încurajeze implicarea societăţii civile în lupta cu corupţia.

Rezoluţia Senatului reafirmă importanţa alegerilor libere, corecte şi transparente şi susţine eforturile de combatere a campaniilor de dezinformare din Estul Europei.

Senatul SUA îndeamnă toate părţile implicate în reglementarea diferendului transnistrean să se abţină de la acţiuni unilaterale, care ar submina eforturile de identificare a unei soluţii paşnice a problemei transnistrene care să asigure suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Amintim că, în februarie curent, în Congresul Statelor Unite, de asemenea, a fost înregistrată o rezoluţie în susţinerea Republicii Moldova.

 

 

Similare
RECOMANDĂRI