Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O tânără stabilită în Germania confecţionează mărţişoare, pe care le vinde basarabenilor din diaspora

O tânără din Republica Moldova, stabilită în Germania, confecţionează mărţişoare deosebite, din cristale albe şi roşii, pe care le vinde basarabenilor din diaspora. Cele mai solicitate sunt mărţişoarele cu motiv tradiţional - cu ie, rochie naţională sau tricolor.


Întâi martie bate la uşă, iar mărţişoarele sunt deja la mare căutare. De la micul simbol din fire împletite cu roşu şi alb, mărţişoarele au ajuns, de-a lungul timpului, adevărate bijuterii, mai ales pentru doamne şi domnişoare. Valeria Burlacu confecţionează pentru orice gust, mici opere de artă de acest fel. Mai ales că a îndrăgit lucrul manual mult mai devreme, când confecţiona diferite bijuterii.

VALERIA BURLACU meşter hand-made: „Ideea de a face mărţişore a venit acum câţiva ani, când am văzut pe piaţă foarte  multe chinezării şi am vrut să vin cu ceva nou. Până acum, am deja trei ani de când fac mărţişoare, nu am văzut pe piaţa autohtonă, chiar şi la meşteriţe, să se facă cu perle şi cristale.”

În acest an propune ceva nou. A început să confecţioneze mărţişoare cu simboluri tradiţionale. Sunt foarte solicitate, mai ales de basarabenii din diaspora.

SSINCRON VALERIA BURLACU meşter hand-made: „Anul trecut pentru prima dată am trimis mărţişoarele în diasporă, însă anul acesta m-am stabilit cu traiul în Germania şi am fost foarte bucuroasă să trimit deja în Germania moldovencelor de acolo. Sunt destul de solicitate, chiar am rămas uimită.  Anul acesta pentru prima dată fac cu specific naţional, clientele mele fidele au rămas foarte entuziasmate, deja au procurat şi mă bucură acest fapt. Cele mai solicitate sunt cu elemente naţionale, cu rochiţă şi bluziţă”.

La mare căutare sunt şi mărţişoarele cu diverse decoraţiuni, care pot fi purtate în orice perioadă a anului.

VALERIA BURLACU meşter hand-made: „Lăcustele chiar din anii trecuţi când am început să le fac au fost foarte solicitate pentru că ele pot fi folosite ca o broşă obişnuită, nu doar în perioada lunii martie.”

Într-o zi poate confecţiona până la 30 de mărţişoare. Deşi e stabilită în Germania, nu uită nici de cumpărătorii din Republica Moldova.

VALERIA BURLACU meşter hand-made: „Am noroc de mama mea, ea este cea care livrează aici, în Republica Moldova, mă ajută foarte mult şi pentru asta îi mulţumesc. Mă bucură faptul că mărţişoarele sunt solicitate de către femei. Sunt puţin mai costisitoare, însă doamnele care apreciază lucrul manual, procură.”

Ne-am convins şi noi de măiestria Valeriei, care ne-a arătat cât de uşor confecţionează un mărţişor.

VALERIA BURLACU meşter hand-made: „Pentru a face un mărţişor avem nevoie de o broşă sau realizăm broşa manual, de sârmă, perle, cristale şi decoraţiuni: cartonaş, pacheţel”.



Legenda spune că mărţişorul este simbolul reînoirii timpului şi renaşterii naturii, dar şi al speranţei, pentru că aduce noroc şi bunăstare celor care îl primesc în dar.
Similare
RECOMANDĂRI