Oazu Nantoi: Pare-mi-se că bugetul anual al Procuraturii Generale este de circa 160 de milioane de lei. Unde este eficienţa acestei instituţii?
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oazu Nantoi: Pare-mi-se că bugetul anual al Procuraturii Generale este de circa 160 de milioane de lei. Unde este eficienţa acestei instituţii?

Deputatul Blocului ACUM Oazu Nantoi spune că poate greşi în detalii, dar bugetul anual al Procuraturii Generale este de circa 160 de milioane de lei. Oazu Nantoi se întreabă pentru ce au fost cheltuiţi banii aceştia şi unde este eficienţa acestei instituţii. Declaraţia a fost făcută aseară, în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Da, acesta nu este un SRL, nu e o structură comercială care trebuie să aibă profit, dar totuşi, noi avem nevoie de investigaţiile Companiei Kroll care să cerceteze furtul realizat la noi acasă prin activitatea orchestrată a mai multor structuri de stat”, declară deputatul ACUM.

Fiind întrebat dacă l-a uimit plecarea benevolă a lui Harunjen, Oazu Nantoi spune că plecare benevolă sună cam straniu din moment ce la 8 iunie, Parlamentul a adoptat declaraţia privind statul capturat, iar în acel moment a fost exprimat vot de neîncredere structurilor de forţă, printre care „pe un loc de cinste” în ghilimele se afla şi Procuratura Generală. 

Politologul Corneliu Ciurea consideră că Procuratura Generală ca instituţie şi procurorul general au fost constant sub presiune începând cu data de 8 iunie, atunci când a venit noua guvernare la putere. „A fost o presiune politică foarte mare, totuşi în pofida acelei declaraţii a Parlamentului, procurorul general se bucură de inamovibilitate”, spune Ciurea.

Mai mult, potrivit politologului, decizia lui Dodon a fost anticipată de către procurorul general, „astfel, domnul Dodon a scăpat, într-un fel, pentru că-şi asuma o mare responsabilitate de a demite procurorul general”. 

Expertul economic Viorel Gîrbu a declarat că odată ce s-a schimbat guvernarea, Eduard Harunjen a rezistat totuşi destul de mult. Iar plecarea sa este una întârziată şi nu trebuie să ne mire pentru că el nu putea să activeze cu actualele autorităţi, mai spune Gîrbu.

„Furtul miliardului a fost tărăgănat mult prea mult, iar la această etapă este foarte complicat să recuperăm acele mijloace. Atâta timp cât domnul Harunjen s-a aflat în fruntea Procuraturii putea să facă foarte multe, dar n-a facut”, a conchis expertul economic.

Emisiunea integrală poate fi văzută aici.
Similare
RECOMANDĂRI