Obţinerea permisului de conducere sau schimbarea acestuia ar putea costa mai mult în R. Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Obţinerea permisului de conducere sau schimbarea acestuia ar putea costa mai mult în R. Moldova

Tarifele pentru serviciile prestate de către Agenţia Servicii Publice (ASP) ar putea fi calculate în baza unei noi metodologii. Documentul a fost transmis Guvernului pentru examinare. Potrivit proiectului, tarifele pentru serviciile prestate de către ASP se vor reevalua cel puţin odată în an, iar la calcul vor fi luate în considerare costuri directe, costuri indirecte şi cheltuielile de ale activităţii operaţionale.

Potrivit bizlaw.md, conform calculelor prezentate de autorităţi, tarifele pentru unele servicii ar putea să crească. Printre acestea se regăsesc şi serviciile de calificare a conducătorilor auto. O noutate a proiectului este introducerea taxei pentru desfăşurarea probei teoretice, care în prezent este gratuită. Dacă proiectul va fi aprobat, atunci desfăşurarea probei teoretice va costa 70 lei.

Totodată, vor majorate tarifele pentru desfăşurarea probei practice la unele categorii. Cea mai mare majorare este la categoriile B şi BE, unde preţul va creşte de la 200 la 300 lei. În cazul utilizării vehiculului ce aparţine şcolii auto, tariful va creşte cu 20 lei, până la 170 lei. Pentru categoriile C, C1, CE, C1E, D, D1, D1E preţul va creşte cu 70 lei, până la 320 lei, sau cu 40 lei, în cazul utilizării autovehiculului şcolii auto, până la 240 lei. Nu toţi vor trebui să achite, însă, mai mult. Persoanele care susţin proba practică pentru categoriile A, A1, A2, AM şi B1 vor plăti cu 80 lei mai puţin, adică doar 120 lei în loc de 200, cum este în prezent.

Schimbări de tarife vor fi aplicate şi la serviciile de documentare a conducătorilor de vehicule. Astfel, eliberarea, preschimbarea sau restabilirea permisului de conducere va costa 340 lei, în 20 zile lucrătoare, 680 lei, în zece zile lurătoare, 1.020 lei, în cinci zile lucrătoare, 1.360 lei , în trei zile lucrătoare, 1.700 lei, într-o zi lucrătoare şi 2.040 lei, în ziua adresării. Menţionăm că, în prezent, ASP calculează termenul de eliberare a actelor în zile calendaristice, nu în zile lucrătoare, cum prevede noua metodologie. Tarifele actuale pentru eliberarea sau preschimbarea permisului de conducere variază între 320 şi 1.920 lei, iar serviciul de restabilire a actului costă între 400 şi 3.000 lei.

Tarifele pentru eliberarea permisului provizoriu vor rămâne neschimbate. Totodată, eliberarea permisului de conducere internaţional va costa între 330 lei şi 1.980 lei. În prezent, tariful pentru acest serviciu variază între 320 şi 1.920 lei.

Similare
RECOMANDĂRI