Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Octavian Ţîcu: Statutul special al limbii ruse ar discrimina majoritatea de 80% a populaţiei Republicii Moldova

Noi trăim într-un stat în care românii moldoveni constituie 80% din populaţie, iar statutul special al limbii ruse ar discrimina o majoritate în raport cu celelalte 20%, în care ruşii sunt este abia a treia minoritate. Declaraţia a fost făcută la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA de către deputatul PUN Octavian Ţîcu, care a mai adăugat că limba rusă este o limbă importantă, dar limba română ca limbă de stat este un atribut al suveranităţii şi independenţei.

Potrivit deputatului, egalitatea dintre limba română şi limba rusă ar stimula minorităţile să nu înveţe limba română, care este unica limbă de stat a Republicii Moldova.

„Noi, din contra, trebuie să procedăm la diversitatea culturală, să încurajăm dezvoltarea limbilor şi culturilor în Republica Moldova, dar plecând de la premisa că limba română este un pilon al identităţii noastre”, a spus deputatul.

Octavin Ţîcu apreciază că nu există alte circumstanţe şi contexte istorice ca în Republica Moldova să fie declarate două limbi de stat.

„Din punct de vedere statistic, bilingvismul nu reflectă realitatea”, a spus Octavian Ţîcu.

Dinu Plângău, deputat al Partidului Platforma DA, a declarat în cadrul emisiunii că, sub aspect pur juridic, indiferent de limba pe care o vorbesc cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii.

„Atunci când un cetăţean nu posedă limba română, poate solicita să îi fie traduse drepturile şi obligaţiile într-un proces, iar organele de srept sunt obligate să facă acest lucru. Sub acest aspect, toate drepturile minorităţilor sunt respectate”, a spus deputatul.

Dinu Plângău a reiterat la rândul lui că minoritatea rusă este a treia în Republica Moldova, iar statut special pentru limba rusă ar discrimina celelalte minorităţi.

 
Similare
RECOMANDĂRI