Oficialii europeni solicită Republicii Moldova încetarea imediată a intervenţiei politice în deciziile judecătoreşti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oficialii europeni solicită Republicii Moldova încetarea imediată a intervenţiei politice în deciziile judecătoreşti

Preşedinţi şi raportori europeni denunţă ocolirea standardelor democratice în Republica Moldova şi solicită încetarea imediată a intervenţiei politice în desfăşurarea alegerilor. Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a discutat despre ultimele evoluţii, venind cu recomandarea ca autorităţile de la Chişinău să nu intervină în deciziile din sistemul judiciar.

Ziarul de Gardă scrie că după dezbatere preşedintele comisiei, David McAllister, copreşedintele Adunării Parlamentare Euronest, Rebecca Harms şi raportorul pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius au emis o declaraţie. În aceasta, se arată îngrijorarea oficialilor faţă de reforma electorală adoptată de Chişinău, precum şi faţă de invalidarea alegerilor primarului ales al Chişinăului.

„Suntem foarte preocupaţi de hotărârea instanţei de la Chişinău, care a decis, din motive dubioase şi netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chişinăului. Interferenţa politică în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Moldova a subscris, mai ales ca parte a Acordului de asociere cu UE. Reamintim autorităţilor din Republica Moldova despre declaraţia comună din 4 iulie 2017 a Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei, ataşată deciziei de acordare a asistenţei macrofinanciare Moldovei, potrivit căreia „o condiţie prealabilă pentru acordarea de asistenţă macro-financiară este ca ţara beneficiară să respecte mecanismele democratice, inclusiv un sistem parlamentar multipartit şi statul de drept, precum şi garantarea respectării drepturilor omului.” După cum arată atât ultima reformă electorală, cât şi cele mai recente evoluţii din Chişinău, această condiţie prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu. Îndemnăm autorităţile din Republica Moldova să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale şi în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an. Îndemnăm, de asemenea, autorităţile să elimine cu fermitate corupţia şi să obţină rapid rezultate în investigaţiile privind fraudarea băncilor dezvăluită în 2014. Şi aici liderii politici ar trebui să permită sistemului judiciar să lucreze independent”, se spune în declaraţia oficialilor europeni.

Parlamentul European punctează că va rămâne foarte atent la situaţia din Republica Moldova şi că va elabora un raport de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de asociere, care va fi votat înainte de sfârşitul anului 2018.

La 20 iulie 2017, 74 de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova au votat pentru schimbarea sistemului electoral, în pofida faptului că membrii Comisiei de la Veneţia au declarat că astfel de acţiune implică o serie de riscuri. 

Similare
RECOMANDĂRI