Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Omorâţi prin înfometare”, film documentar despre teroarea sovietică aplicată în Basarabia prin foamete organizată

Teroarea sovietică aplicată în Basarabia prin foamete organizată, în anii 1946-1947, a fost transpusă, în premieră, într-un film documentar. Eroii peliculei, supravieţuitori ai evenimentelor, fac marturii cutremuratoare despre crimele împotriva umanităţii. Mesajul filmului "Omorâţi prin înfometare" ne îndeamnă să conştientizăm drama prin care au trecut înaintaşii noştri.

Filmul este dedicat tuturor ţăranilor basarabeni care au fost lăsaţi, în mod conştient, să moară de foame în timpul ocupaţiei sovietice.

„La realizarea filmului am discutat cu supravieţuitori din toate zonele geografice ale Republicii Moldova de diferite etnii şi demonstrăm în filmul o dată în plus că ocupantul sovietic nu a cruţat pe nimeni, indiferent de vârstă, de gen, de pregătire, aboslut pe nimeni n-a cruţat şi copul acestei foamete a fost îngenuncherea populaţiei şi ditrugerea coloanei vertebrale”, spune Mariana Ţăranu, autor al documentarului.

Martorii evenimentelor au avut curajul să vorbească despre această dramă.
 
„Ei povesteau cu lacrimi în ochi despre tot ceea ce li s-a întâmplat, iar de fiecare dată când eram la masa de montaj şi acest film l-am văzut de nenumărate ori, de fiecare dată cumva aveam noi şi noi emoţii, noi şi noi trăiri şi eu zic că acest film este o lecţie de istorie pentru toate generaţiile, nu doar pentru generaţiile de astăzi şi de mâine. Pentru că, din păcate, la ora actuală, în Republica Moldova, foametea nu a fost declarată ca genocid social”, spune jurnalistul Vitalie Guţu, co-autor al documentarului. 

Dumitru Cernea de 85 de ani este unul dintre supravieţuitorii foametei. Pe atunci era doar un copil de 11 ani, însă îşi aminteşte prea bine prin ce a trecut.

„Eram unul la părinţi şi aveam 5 hectare de pământ arabil. Am mâncat coji de cartofi, lobodă şi un pic de lapte ca să nu abandonez şcoala. În 46-47 prin satul nostru mergeau maşină după maşină plină cu grâu, cu porumb, cu răsărită. Frica era până atunci ca să nu fim ridicaţi, dar peurmă când au văzut că mor de foame toţi a fost o tragedie, tragedie maare. La noi a fost un caz, la o femeie a murit bărbatul şi i-au tăiat pulpele şi hrănea copiii, pe dânsa au judecat-o”, mărturiseşte Dumitru Cernea, supravieţuitor.

Filmul este rezultatul unui amplu proces de documentare. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova se vorbeşte despre această dramă nu doar la nivelul mărturiilor. Este un film care vine să evoce memoria celor care au pătimit de pe urma foametei. Studentii de la Jurnalism au fost prezenti la premiera filmului.

Documentarul are 80 de minute. La realizarea lui au lucrat, timp de doi ani, doctorul în istorie Mariana Ţăranu şi jurnalistul Vitalie Guţu.
 
Similare
RECOMANDĂRI