Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

OMS, despre coronavirus: E prea devreme să vorbim despre pandemie, dar toate ţările trebuie să fie pregătite pentru această eventualitate

Epidemia de coronavirus continuă să se extindă. iar autorităţile iau măsuri pentru ţinerea sub control a răspândirii. Miliarde de dolari au fost alocate pentru prevenţie si au fost ordonate testări în masă pe sute mii de oameni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că este prea devreme pentru a vorbi despre o pandemie, dar toate ţările trebuie să fie pregătite pentru această eventualitate.

Răspândirea alarmantă a numărului de cazuri de infecţie în Coreea de Sud, Italia şi în Orientul Mijlociu, este ingrijoratoare, consideră Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţine că virusul are potenţial de pandemie, dar din evaluărilor organizaţiei nu suntem încă în acel punct.

”Creşterea bruscă a numărului de cazuri este foarte îngrijorătoare, dar am precizat constant că trebuie să vorbim cu cifre, nu cu frică. Folosirea termenului de "pandemie" nu reflect datele, dar cu siguranţă poate induce teamă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Oficialii organizatiei insistă că cel mai important acum este ca toate ţările să pună în practică măsuri clare de prevenţie. SUA au deblocat 2,5 miliarde de dolari: 1 miliard pentru cercetările la un posibil vaccin, restul de bani pentru medicamente si echipamente de protecţie. Şi Uniunea Europeană a alocat 230 de milioane de euro pentru eforturile de combate a coronavirusului.

”Acum este timpul să ne pregătim. Să facem tot ce este posibil pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie”, a spus Dr. Michael Ryan, directorul excutiv al OMS.

Oficialii europeni insistă să nu se ia măsuri pripite şi cel puţin deocamdată nu se pune problema închiderii frontierelor.

O asemenea măsură nu este de competenţa noastră şi ar fi total ineficientă şi aproape imposibil de pus în aplicare”, a spus Giuseppe Conte, premierul Italiei.

Mai multe ţări au luat însă propriile măsuri. De exemplu, în Bulgaria, toate zborurile directe spre Milano au fost anulate până pe 27 martie, iar Croaţia a interzis timp de cel puţin o lună excursiile scolare în peninsulă. In Italia, al doilea cel mai mare focar de epidemie din afara Chinei, sunt 229 de cazuri confirmate si 7 decese.

11 localităţi sunt în carantină complet izolate dar măsurile de precauţie au fost extinse şi în alte orase. Barurile se inchid mai devreme, sunt anulate evenimente publice inclusiv spectacolele la celebra Scala din Milano, iar mai multe meciuri de fotbal din weekend se vor juca fără spectatori.

O situaţie gravă este şi în Coreea de Sud, unde autorităţile au ordonat testarea imediată a peste 200 de mii de oameni. Aceştia sunt membrii unui cult crestin unde au apărut primele îmbolnăviri. În Coreea de Sud sunt 10 decese şi aproape o mie de îmbolnăviri confirmate.

Similare
RECOMANDĂRI