ONG-urile de media solicită clasarea procesului contravenţional în cazul jurnalistului Victor Sofroni
Sursa foto:cuvantul.md Vizualizari:

ONG-urile de media solicită clasarea procesului contravenţional în cazul jurnalistului Victor Sofroni

Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu procesul contravenţional care i-a fost intentat jurnalistului Victor Sofroni, unul dintre fondatorii săptămânalului independent „Cuvântul” din Rezina şi directorul postului „ImpulsTV” din Şoldăneşti, şi solicită clasarea acestui dosar.

Procuratura Rezina îl acuză pe Victor Sofroni de chemare intenţionat falsă a poliţiei, după ce jurnalistul a solicitat poliţiei să verifice o informaţie despre o posibilă crimă care i-a fost transmisă de surse anonime.

La sfârşitul anului 2017, o persoană necunoscută i-a transmis lui Victor Sofroni, prin intermediului aplicaţiei Viber, două imagini cu un cadavru uman care ar fi fost făcute în fâşia forestieră de la hotarul dintre raioanele Rezina şi Orhei. Pentru a verifica această informaţie, jurnalistul l-a contactat pe şeful poliţiei din Şoldăneşti care a transmis semnalul Inspectoratului de poliţie de la Rezina. Grupul operativ al poliţiei a verificat locul presupusei crime şi nu a depistat niciun cadavru, iar ulterior s-a stabilit că imaginile care i-au fost transmise jurnalistului au fost preluate de pe o pagină din Internet şi se refereau la un caz care a avut loc în anul 2016 în Federaţia Rusă. În urma acestei constatări, în ianuarie 2018, Poliţia din Rezina a intentat împotriva jurnalistului Victor Sofroni o cauză penală pentru huliganism, iar în iulie Procuratura Rezina a clasat procesul penal, recalificând învinuirea în „chemarea intenţionat falsă a poliţiei”, jurnalistul riscând să fie sancţionat cu o amendă.

ONG-urile de media califică motivul intentării acestui proces şi încadrarea juridică a pretinsei „contravenţii” ca fiind absurde, în condiţiile în care jurnalistul Victor Sofroni nu a făcut altceva decât să solicite verificarea de către poliţie a unei informaţii care i-a fost transmisă de persoane necunoscute. Jurnaliştii au obligaţia să verifice informaţia înainte de publicare, ceea ce a şi încercat să facă Victor Sofroni. Totodată, nu există niciun argument care ar susţine acuzaţia de chemare intenţionat falsă” a poliţiei în acest caz.

Intentarea dosarelor penale sau contravenţionale împotriva jurnaliştilor care îşi exercită profesia cu bună credinţă este o practică inacceptabilă într-o societate democractică. Solicităm Procuraturii Generale a Republicii Moldova şi Inspecţiei procurorilor să verifice legalitatea acţiunilor Procuraturii Rezina în acest caz şi să dispună clasarea procesului contravenţional care îl vizează pe jurnalistul Victor Sofroni.

Similare
RECOMANDĂRI