Opinia Promo-LEX faţă de acţiunea paşnică din faţa Ambasadei Belarus: Prezenţa celor 10 poliţişti şi carabinieri pentru cei 8 participanţi la acţiune este disproporţionată
Sursa foto:Ocuppy Guguţă Vizualizari:

Opinia Promo-LEX faţă de acţiunea paşnică din faţa Ambasadei Belarus: Prezenţa celor 10 poliţişti şi carabinieri pentru cei 8 participanţi la acţiune este disproporţionată

Asociaţia Promo-LEX a venit cu o opinie faţă de întrunirea paşnică organizată de membrii grupului de iniţiativă Occupy Guguţă în faţa Ambasadei Belarus din Chişinău în semn de solidarizare cu protestatarii din Belarus. Asociaţia declară că cei 10 poliţişti şi carabinieri, veniţi la faţa locului, unde se aflau 8 membri ai Ocppy Guguţă, au fost pentru a intimida participanţii la întrunire. Mai mult, cerinţa forţelor de ordine către participanţi de a se legitima este una nejustificată, iar scrierea cu cretă pe trotuar nu este interzisă în R. Moldova.

Promo-LEX menţionează că la întrunire au participat 8 persoane care au afişat pancarte în faţa intrării în ambasadă. Pe parcursul întrunirii participanţii au scris cu cretă, pe trotuarul din faţa ambasadei, mesaje de solidarizare cu protestatarii din Belarus.

La scurt timp după începutul întrunirii, la locul protestului s-au adunat 10 carabinieri şi poliţişti. Forţele de ordine au cerut în mod repetat participanţilor să nu scrie cu creta pe trotuar, menţionând că ”e suficient că au scris mesaje pe pancarte”. De asemenea, le-au cerut participanţilor să se deplaseze la 10 metri de sediul ambasadei şi să continue întrunirea peste drum, pentru că ambasada ar fi un obiect important. Forţele de ordine au mai cerut participanţilor să se legitimeze pentru a întocmi lista participanţilor la întrunire. În tot acest timp, reprezentanţii forţelor de ordine s-au aflat în imediata apropiere a participanţilor. De mai multe ori, reprezentanţii forţelor de ordine s-au apropiat de protestatari la mai puţin de 1 metru, chiar dacă participanţii i-au rugat să păstreze distanţa recomandată în spaţiile publice.

După finalizarea întrunirii, unul dintre participanţi a fost chemat să se prezinte la sectorul de poliţie, unde acesta a fost informat că, prin scrierea mesajelor cu creta pe asfalt a încălcat articolul 181 al Codului Contravenţional ”Încălcarea regulilor de asigurare a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale”.

Comentariile Asociaţiei Promo-LEX:

  1. Numărul de 10 carabinieri şi poliţişti sosiţi la locul întrunirii este disproporţionat de mare ţinând cont de caracterul paşnic al întrunirii şi numărului mic de 8 participanţi. Numărul mare de forţe de ordine şi prezenţa lor fizică în imediata apropiere a participanţilor paşnici, au fost de natură să intimideze participanţii la întrunire.
  2. În timpul desfăşurării întrunirilor, participanţii pot utiliza orice mijloace grafice sau sonore de exprimare a ideilor sau atitudinilor. Nu ţine de competenţa forţelor de ordine să se expună asupra oportunităţii utilizării unuia sau altui mijloc de exprimare. Dreptul de a alege mijloacele de exprimare aparţine participanţilor la întrunire.
  3. Înscrisurile grafice cu creta pe trotuar nu sunt interzise în Republica Moldova – aceasta fiind o formă de exprimare comună, răspândită şi acceptată pe larg de societate. Interpretarea înscrisurilor cu cretă pe trotuar ca încălcare a regulilor de asigurare a curăţeniei este un abuz.
  4. Întrunirile se pot desfăşura în orice loc deschis publicului în afara clădirilor sau în afara altor spaţii închise accesului liber. Alegerea locului este un drept al participanţilor. Atât timp cât spaţiul public nu este închis accesului public, acolo se pot desfăşura întruniri publice. Nu ţine de competenţa forţelor de ordine să indice participanţilor unde să desfăşoare întrunirile publice, mai ales că numărul şi comportamentul participanţilor nu a obstrucţionat deplasarea pietonilor pe trotuar.
  5. Legitimarea participanţilor la întrunire nu este justificată atât timp cât aceştia nu au depăşit cadrul legal şi paşnic al întrunirii. Întocmirea unei liste a participanţilor fără motiv, este o ingerinţă în dreptul la libera întrunire.
  6. Respectarea regulilor de distanţare în locurile publice impuse prin decizia Comisiei Naţionale Excepţionale de Sănătate Publică, este obligatorie pentru toţi. Încălcarea regulilor de distanţare de către forţele de ordine implică un risc de răspândire a COVID-19 şi reprezintă un exemplu contraproductiv, în încercarea de a impune respectarea regulilor de către societate.
  7. Concentrarea unui număr mare de Intervenţii abuzive la o întrunire paşnică poate fi interpretată ca o încercare de intimidare a participanţilor şi este absolut descalificantă şi inacceptabilă din partea reprezentanţilor forţelor de ordine.

„Recomandăm conducătorilor IGP şi IGC să asigure instruirea forţelor din subordine în legătură cu prevederile Legii cu privire la întrunirile publice.

Solicităm forţelor de ordine să se abţină pe viitor de la acţiuni care pot perturbă buna desfăşurare a întrunirilor, cum ar fi prezenţa în număr disproporţionat de mare la întruniri paşnice, expunerea opiniilor cu privire la formele de exprimare sau mesajele exprimate de participanţi, legitimarea inoportună a participanţilor la întruniri paşnice, solicitarea schimbării locului întrunirii paşnice”, se mai spune în comunicatul Promo-LEX.

Similare
RECOMANDĂRI