Opinie. Din cauza problemelor interne şi externe legătura între sectorul bancar şi economia reală nu se produce
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie. Din cauza problemelor interne şi externe legătura între sectorul bancar şi economia reală nu se produce

În Republica Moldova legătura între sectorul bancar şi economia reală nu se produce, pentru că avem probleme structurale interne şi externe. Sunt multe aspecte care vorbesc şi care contribuie la această situaţie. Unul dintre ele fiind activele de rezervă. Aceasta este declaraţia expertului economic Viorel Gârbu, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Resursele valutare care ajung în Republica Moldova sunt cumpărate de Banca Naţională şi plasate peste hotare. Activele oficiale de rezervă  au ajuns la trei miliarde de dolari. Aici cel puţin un miliard este în plus. De ce Guvernul, Ministerul de Economie, în acest sens, nu vin cu iniţiative care cumva să depăşească această fază, care să contribuie la utilizarea mijloacelor existente în economia naţională? Iar noi, iată, sperăm să vină alte mijloace. O să vină şi o să stea tot în active de rezervă. Dacă nu se schimbă problemele interne, structurale care caracterizează modul în care evoluează economia naţională, ce folos că banii vin de peste hotare?”, a declarat Viorel Gârbu.

Expertul economic spune că este firesc ca opoziţia să critice Guvernul şi programul de obţinere a cetăţeniei prin investiţii, „fiindcă acesta este rostul opoziţiei. Opoziţia şi societatea civilă, într-un final, au menirea să identifice acele lacune, pe care le admite Guvernul în procesul de guvernare a statului pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în Republica Moldova”. 

„Criticile, în special, sunt legate de evenimentele recente care s-au petrecut în Republica Moldova. Furtul din sectorul bancar din anul 2014-2015. Acest furt, regretabil, nu s-a soldat cu efecte, să zic aşa, determinante care să ne încredinţeze că acest gen de evenimente în viitor, în Republica Moldova, nu se va repeta. Noi nu suntem siguri, cel puţin eu, în calitatea mea de membru al societăţii civile, de cetăţean al Republicii Moldova, nu sunt sigur că persoanele care au participat în această schemă vor fi trase la răspundere”, a comentat expertul economic Viorel Gârbu.

Tototadă, Gârbu a mai adăugat că legea de dobândire a cetăţeniei este calificată ca „fiind o portiţă prin care se doreşte legalizarea mijloacelor care au plecat din Republica Moldova, care au fost furate, delapidate din sectorul bancar”.

Expertul a mai menţionat că acest gen de proiecte este utilizat în mai multe state de pe mapamond, „dar statele respective se află într-o fază diferită de dezvoltare economică, structura internă a acestor state este diferită, problemele cu care statele se confruntă sunt diferite şi instrumentul respectiv este un instrument văzut şi aplicat într-un mod diferit faţă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”.
Similare
RECOMANDĂRI