Opinie: În istoria Republicii Moldova nu există precedente de invalidare a votului popular
Sursa foto:sputnik.md Vizualizari:

Opinie: În istoria Republicii Moldova nu există precedente de invalidare a votului popular

Invalidarea alegerilor primarului din municipiul Chişinău a bulversat societatea din Republica Moldova. Decizia are consecinţe politice, economice şi administrative, atât pentru Chişinău, cât şi pentru întreaga ţară. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de către analistul politic de la IDIS „Viitorul” Ion Tăbârţă.

„Chiar şi dacă a fost aceasta o încălcare, decizia trebuia să fie una pe măsură, însă fără să dea peste cap întregul proces electoral. Invalidarea rezultatelor alegerilor a generat două proteste de amploare în Chişinău. Mai ales că în istoria Republicii Moldova nu există precedente de invalidare a votului popular. Guvernarea încearcă să ne prezinte invalidarea alegerilor drept o decizie a instanţelor de judecată cu argumentul că justiţia este independentă, dar fără succes. Deocamdată nu cunoaştem care vor fi consecinţele politice de ordin intern”, a spus Tăbârţă.

Referindu-se le consecinţele externe, analistul politic spune că sunt observate reacţiile dure ale partenerilor europeni şi ale SUA. De fapt, Republica Moldova deja avea o relaţie politică deficitară în raport cu partenerii occidentali. În anul 2017, din nou, acţiunile guvernării au dus la înrăutăţirea relaţiilor ca urmare a aprobării de către Parlament a sistemului de vot mixt, contrar recomandărilor Comisei de la Veneţia. Acest lucru a generat condiţionalităţi politice din partea UE pentru acordarea sprijinului financiar.

„Recent, după invalidarea alegrilor din capitală, reacţia UE a fost de adoptare a unei rezoluţii critice cu privire la Republica Moldova. UE recunoaşte anumite merite economice, însă spune clar că nu au fost îndeplinite condiţionalităţile politice. În toată istoria Republicii Moldova cu Bruxellesul nu a existat o asemenea criză. Guvernarea susţine că rezoluţia adoptată de UE a fost luată fiind sub influenţa partidelor de opoziţie. Totuşi, guvernarea ar trebui i-a în calcul că decizia a fost luată în mod special ca urmare a deciziilor politice ale puterii de la Chişinău”, a menţionat Tăbârţă.

Decizia UE de suspendare a finanţării va avea un impact economic asupra Republicii Moldova, deşi guvernarea ne asigură că bugetul nu va avea de suferit. Trebuie să înţelegem că asistenţa financiară din partea UE era destinată pentru finanţarea unor proiecte, care vor stagna pe o perioadă nedeterminată. Chiar dacă guvernarea va face faţă deciziei UE, situaţia economică din ţară este pe „muchie de cuţit”. Asta reieşind şi din faptul că Republica Moldova după anul 2009 s-a bucurat de un suport masiv din partea partenerilor de dezvoltare şi a supravieţuit datorită injecţiilor financiare din exterior.

Un alt aspect este cel administrativ. Este cunoscut că fostul primar Dorin Chirtoacă a lăsat o „moştenire grea” „pe umerii capitalei”. Sunt foarte multe probleme, scheme gri care lovesc în dezvoltarea oraşului. Ba mai mult, nimeni nu se aştepta la minuni din partea primarului Andre Năstase, în condiţiile în care avea o perioadă scurtă (1 an) şi nu avea echipă în Consiliul municipal Chişinău. Dar de la el se aştepta să scoată la suprafaţă toate schemele gri din primărie conectate la interesele economice.

În concluzie, Ion Tăbârţă a spus că invalidarea alegerilor din Chişinău a fost ca o „hârtie de turnesol” a vieţii politice din Chişinău şi a amplificat relaţia deficitară cu partenerii de dezvoltare.

Similare
RECOMANDĂRI