Opinie. Nu există cazuri de corupţie şi cazuri de spălare de bani condamnate în Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie. Nu există cazuri de corupţie şi cazuri de spălare de bani condamnate în Republica Moldova

Nu există cazuri de corupţie şi cazuri de spălare de bani condamnate în Republica Moldova. Există doar nişte anchete începute şi uitate într-un sertar. În aceste condiţii există posibilitatea de revocare a vizelor. Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul român, Monica Macovei, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Iurie Ţap, deputatul Partidului Liberal Democrat, declară că instrumentele la care s-a referit Parlamentul European, care ar permite respectarea dreptului de vot al chişinăuianului, sunt autorităţile judecătoreşti şi Procuratura Generală.

Deputatul PLDM accentuează faptul că în Codul electoral, agitaţia electorală este definită precum activitatea de pregătire şi difuzare a informaţiei în favoarea unui candidat. „Că au interpretat eronat judecătorii, iată unde este problema. Sunt autorităţile judecătoreşti ca instrument care trebuiau să intervină”.

Politicianul afirmă că principala problemă la care se referă partenerii europeni este justiţia aservită politic.

Monica Macovei a comunicat prin telefon că reforma electorală din Republica Moldova trebuie să fie făcută în acord cu recomandările OSCE şi ale Comisiei de la Veneţia. Europarlamentarul român mai menţionează că anularea alegerii primarului Chişinăului pe motive dubioase şi într-un mod netransparent este iarăşi menţionată în Raport, şi din acest motiv vor fi sancţiuni de ordin financiar. „Orice decizie privind asistenţa macrofinanciară va fi în continuare blocată până după alegerile din februarie 2019 din Republica Moldova”. 

Fostul ministru al justiţiei din România a mai adăugat că nu se vor face plăţi către Guvernul Republicii Moldova din banii europeni până când nu se va vedea începutul unui proces democratic serios. „Fondurile nu merg la guvern, dar vrem să meargă la oameni. Ele vor fi realocate societăţii civile şi presei independente, de asemenea, sectorului privat independent care nu are legătură cu politicienii şi autorităţilor locale care au probleme şi care sunt din opoziţie sau nu sunt cu puterea”.

Politiciana a mai accentuat că două articole din Acordul de Asociere UE - R. Moldova sunt suspendate. „De asemenea să nu uităm de liberalizarea vizelor care este şi ea în pericol pentru că poate fi revocată şi se repune pe masă una dintre condiţiile care au fost îndeplinite în acel moment, şi anume anticorupţia şi lupta împotriva spălării banilor”. 

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, susţine că autorităţile de la Chişinău trebuie să asigure tot ce ţine de transparenţă ca să nu fie învinuit nimeni de o posibilă fraudă. „Autorităţile de la Chişinău sau Partidul Democrat este cel mai interesat acum ca alegerile să aibă loc într-o formă democrată şi să nu apară discuţii că au încercat să fie fraudate, fiindcă nimeni nu-şi doreşte o înrăutăţire a relaţiilor cu Uniunea Europeană”.

Valeriu Munteanu, vicepreşedintele Partidului Liberal, este de părere că realitatea dură din R. Moldova despre care a vorbit Monica Macovei este adevărată. „PD-ul mizează pe faptul că româna doamnei Macovei este într-atât de sofisticată, încât nu o să o înţeleagă toţi românii basarabeni şi restul (eurodeputaţilor n.r.) vorbesc în limba engleză, iar rezoluţia nu va fi citită de fiecare cetăţean din Republica Moldova”.

Valeriu Munteanu consideră că dacă cetăţeanului Republicii Moldova i s-ar oferi o rezoluţie explicată „prin cuvinte mai clare”, pentru ca el să înţeleagă care sunt complicaţiile, „toate lucrurile ar fi la locurile lor. PD-ul mizează pe faptul că nu votează Monica Macovei, nu votează eurodeputaţii, votează poporul nostru sărăcit şi ei (PD n.r.) o să-i poată controla. Acum îi sperie că o să le pună camere de luat vederi, dar de când PD se gândeşte la procesul eletoral? Ştiţi cum spun ei în teritoriu? O să vă punem camere de luat vederi în secţiile de votare şi care din voi nu o să voteze cum trebuie, noi o să vedem”. 
Similare
RECOMANDĂRI