Opinie: O confruntare directă între Rusia şi SUA nu poate să aibă loc
Sursa foto:indeksonline.net Vizualizari:

Opinie: O confruntare directă între Rusia şi SUA nu poate să aibă loc

O confruntare directă între Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii nu poate să aibă loc, după cum nu s-a produs nici în timpul războiului rece când situaţia nu era mai puţin calmă. Dar cert este că în ultima lună cursa intimidărilor s-a extins şi s-a aprofundat substanţial.

 Aprecieri în acest sens a făcut Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR MOLDOVA Victor Juc a făcut afirmaţia în contextul escaladării situaţiei din jurul Siriei.

Potrivit lui, dacă în trecut intimidarea era aplicată pe coordonatele economică, financiară şi comercială, diplomatică, sportivă, informatică, nemaivorbind de retorica belicoasă, în ultimul timp lista mecanismelor folosite întruneşte şi armamentul chimic, care la rândul său produce efecte colaterale cu folosirea armamentului convenţional”, afirmă Victor Juc.

Analistul Anatol Ţăranu spune că relaţia dintre cele două puteri poate fi calificată şi drept un „război al nervilor”, dar, în acelaşi timp, Siria sângerează deja de mai mulţi ani şi acest lucru nu favorizează pacea internaţională. „Luând în considerare că în Siria sunt implicate marile puteri nucleare ale lumii, un asemenea conflict care ar părea că este unul auxiliar, într-un fel ar putea, cu timpul, să se transforme într-o durere de cap extrem de acută pentru omenire”, afirmă analistul.

În opinia lui, crizele locale de genul Siriei la un moment dat ar putea să iasă de sub controlul marilor jucători şi aceştia s-ar putea să nu mai poată controla întru totul situaţia.
Similare
RECOMANDĂRI