Opinie. Orice opoziţie manifestată împotriva actualului regim, condus de Partidul Democrat şi de Vladimir Plahotniuc, liderul acestuia, trebuie să fie salutată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie. Orice opoziţie manifestată împotriva actualului regim, condus de Partidul Democrat şi de Vladimir Plahotniuc, liderul acestuia, trebuie să fie salutată

În condiţiile actuale ale Republicii Moldova, orice opoziţie manifestată împotriva actualului regim, condus de Partidul Democrat şi de Vladimir Plahotniuc, liderul acestuia, trebuie salutată. Aceasta este declaraţia analistului politic Vlad Ţurcanu, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„În Republica Moldova, la ora actuală, ar trebui să dispară această diferenţă care se face între partide, pentru că scopul este unul singur: acela de a readuce Republica Moldova pe un traseu căruia îi este destinată”, a declarat Vlad Ţurcanu.

Totodată, comentatorul politic a mai subliniat faptul că PLDM încearcă să se reinventeze, „după ce la fel de bine ar fi putut să dispară pentru că a trecut printr-un proces foarte dureros după căderea liderului său, care conducea poate excesiv de autoritar acest partid”.

Ion Ţurcanu spune că PLDM nu a dispărut, pentru că are în continuare figuri politice din organizaţiile teritoriale, care nu au dorit ca această structură politică să dispară. „Şi nu vorbim aici despre persoane întâmplătoare”, precizează Vlad Ţurcanu.

„Această formaţiune politică este importantă în acest angrenaj al opoziţiei, alături de PAS şi PPDA, pentru că are organizaţii teritoriale. PLDM are oameni, care ştiu ce înseamnă fenomenul politic, care ştiu să se bată şi care cu această experienţă pot suplini nişte dezavantaje pe care le are PPDA şi PAS. Rămâne de văzut şi cum vor decurge în continuare negocierile între PLDM, pe de o parte şi celelalte două formaţiuni politice, în ideea de a se proiecta în urma acestor negocieri nişte teze electorale importante şi de a se găsi figurile politice care pot produce randament şi pot absorbi voturi din partea alegătorilor. Cei, care tot mai mulţi dintre ei, înţeleg că au fost traşi pe sfoară de către Partidul Democrat şi aliatul său Partidul Socialiştilor cu tot felul de idei care mai de care mai neadevărate, dintre care stabilitate ş.a.m.d. Vedem la ce am ajuns cu această stabilitate cu relaţiile internaţionale, compromise în bună măsură, cu lipsă de perspectivă”, a mai adăugat analistul politic.

Comentatorul politic mai menţionează că unii observatori şi chiar lideri politici au etichetat brandul PLDM ca fiind toxic. „PLDM fiind asociat cu un lider corupt, cu frauda bancară şi cu alte multe bune, şi mai ales rele, care s-au întâmplat în Republica Moldova”.

Vlad Ţurcanu consideră că toxicitatea care mai planează asupra PLDM-ului a influenţat-o pe Maia Sandu atunci când i s-a propus să preia şefia partidului.

„Cu siguranţă, oricine se fereşte de o imagine negativă şi cred că şi asta a cântărit în cazul deciziei Maiei Sandu. Oamenilor poţi să le explici multă vreme că nu este adevărat, dar după ce în PLDM s-a bătut din toate poziţiile, după ce acest partid a fost responsabil de toate relele care s-au întâmplat, multe dintre ele, este adevărat, în Republica Moldova, este greu să pretinzi că nu este aşa. Noi vorbim despre percepţia pe care o au mulţi cetăţeni din R. Moldova, indiferent că este adevărat ce se vorbeşte despre PLDM sau nu”.

Tudor Deliu, preşedintele PLDM, a declarat că ceea ce se impută astăzi Partidului Liberal Democrat este departe de adevăr. „Eu niciodată nu regret şi nu o să-mi fie ruşine că am fost şi sunt membru al Partidului Liberal Democrat”.

„Cei care astăzi menţionează că PLDM este un partid mort, greşesc amarnic. Noi vom demonstra că Partidul Liberal Democrat nu şi-a spus ultimul cuvânt”, a mai spus Tudor Deliu.

Preşedintele liberal-democraţilor a mai adăugat că PLDM continuă discuţiile cu Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate despre viitoarea coaliţie pentru alegerile parlamentare, despre viitorii candidaţi care vor fi înaintaţi din partea blocului electoral, cu condiţia ca toţi aceştia să treacă prin filtrul de integritate. „Noi nu mai vrem să se repete ceea ce s-a întâmplat când am acces în Parlament cu 23 de deputaţi şi astăzi am rămas doar cinci. Cinci care am rezistat acelor presiuni care au fost puse pe seama noastră”, a declarat liderul PLDM.

Similare
RECOMANDĂRI