Opinie. Preşedintele Dodon foloseşte retorica discriminatorie a bisericii în scopuri electorale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie. Preşedintele Dodon foloseşte retorica discriminatorie a bisericii în scopuri electorale

Preşedintele Igor Dodon este deocamdată unicul politician care face uz deplin de mesajele lansate de biserică cu privire la rolul familiei tradiţionale şi aşa numitul „pericol” al homosexualităţii, scrie politologul Denis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Prin participarea la marşul religios pro-familie, din 12 mai, împreună cu familia sa, preşedintele Dodon a indicat foarte clar că vrea să monopolizeze afilierea generală cu instituţia bisericii, dar şi mai concret cu Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, care deţine în mod constant cel mai înalt nivel de încredere publică, opinează politologul.

Denis Cenuşa evidenţiază faptul că, în pofida solicitării Curţii Constituţionale din 2016 de a limita implicarea bisericii în procesul electoral şi a asigura neutralitate religioasă, Igor Dodon foloseşte în mod deliberat apropierea de biserică pentru a acumula popularitate politică într-un an electoral.

De asemenea, politologul consideră că Mitropolia Moldovei acţionează contrar principiului constituţional de laicitate a statului şi face presiune asupra autorităţilor publice, îndemnate să împiedice „marşul solidarităţii”.

Demersul Mitropoliei, cu care Preşedintele Dodon acceptă să se asocieze, demonstrează o tentativă de radicalizare a bisericii, susţine Dionis Cenuşa.

Pentru început, scrie el, biserica cere de la autorităţile municipale ca „prin orice mijloace să împiedice promovarea manifestării comportamentelor netradiţionale”.

În opinia politologului, mesajul Mitropoliei Moldovei ar putea fi interpretat ca o instigare a autorităţilor la abuzuri faţă de participanţii la „marşul solidarităţii”, cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi a prevederilor constituţionale.

De asemenea, el constată că biserica incită la ură faţă de minorităţile sexuale, comparând manifestarea publică a dreptului la nediscriminare cu „călcarea în picioare a sentimentelor morale ale vastei majorităţi a cetăţenilor noştri ortodocşi”.

Pe parcursul anului 2018, preponderent politicienii moldoveni pro-ruşi vor apela la valorile tradiţionale în încercarea de a mobiliza electoratul împotriva „duşmanilor interni”, reprezentanţi prin minorităţile sexuale. Punctul culminant al acestor acţiuni va fi Congresul Mondial al Familiilor, pe care Preşedintele Dodon intenţionează să-l organizeze în toamna acestui an, concluzionează politologul.

Similare