Opoziţia: În modificările pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea intră şi măsuri care nu prea au legături cu situaţia de urgenţă
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Opoziţia: În modificările pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea intră şi măsuri care nu prea au legături cu situaţia de urgenţă

Câţiva deputaţi din opoziţie critică unele măsuri din pachetul de legi pentru care ieri Guvernul şi-a asumat răspunderea. Potrivit unor deputaţi, unele decizii nu au nimic cu criza creată de pandemia de coronavirus în R. Moldova şi suspectează că la mijloc ar fi vorba de interese.

Deputatul Andrian Candu a declarat aseară, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi că măsurile fiscale aprobate de Executiv nu vor avea efecte asupra întreprinderilor, iar o bună parte dintre acestea vor falimenta. 

„Ceea ce a aprobat Guvernul nu aduce nimic plus valoare economiei ţării. Tebuia să găsească altă formă Guvernul care să susţină întreprinderile şi angajaţii. Sunt industrii întregi care vor muri dacă statul nu vine cu anumite propuneri sustenabile. Dacă e să ne uităm în bugetul actual sunt cheltuieli care nu mai sunt importante, ce ţin de bugetele autorităţilor locale legate de cheltuieli pentru infrastructura rutieră, cheltuieli legate de achiziţii, bani ce ar trebui puşi în acest fond anticriză, ceea ce şi-a asumat Guvernul este zero din punct de vedere al efectelor şi o să vedeţi că criza ne bate la uşa", a menţionat Andrian Candu.

Sergiu Sîrbu, deputatul grupului parlamentar Pro Moldova, spune că pe lângă unele măsuri benefice,  a fost aprobat „un volum întreg de măsuri bugetare şi fiscale care nu prea au legătură cu situaţia de urgenţă”.

Se reduc taxele pentru resursele minerale. Nu va mai exista taxă pentru tăierea lemnului de exemplu. Se diminuează drastic cota pentru folosirea subsolului. O primă întrebare: Cu ce ajută eliminarea sau reducerea unor taxe ecologice în lupta cu COVID-19? Oare cine din demnitarii de la guvernare are vreo tangenţă, direct sau indirect, cu vreo carieră sau poate ceva legat cu exportul lemnului? Doar întreb, nu acuz pe nimeni”, scrie Sîrbu pe pagina sa de Facebook.
 
Ştiţi a ce le arde lor acum? A scheme cu zăcămintele naturale. Majoritatea taxelor sunt pe reducere”, a comentat şi deputatul PAS Dumitru Alaiba la acest subiect.

De asemenea, Sergiu Sîrbu a scris şi despre măsura prin care unele taxe locale se vor lua de la primării şi se vor transmite la consiliile rationale.

„ Ce facem cu autonomia financiară locală? Ce părere au primarii despre această măsură „anti Covid-19”?”, se întreabă deputatul.
 
O altă măsură din pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere este de a amâna cu cu an interdicţia agenţilor economici de a comercializa produse de tutun expuse vizibil.

„ Industria tutunului a avut întotdeauna prieteni buni şi la PD şi la PSRM. Sub paravanul asumării răspunderii, coaliţia de guvernare n-a ratat şansa, a câta oară să-şi ajute prietenii. În decembrie au scos preţul minim la ţigări, acum amână interdicţia de a comercializa produse de tutun expuse vizibil. Asta se numără printre priorităţile Guvernului la moment”, a comentat deputatul PAS Dan Perciun.

„În legea care a fost aprobată au apărut niste lucruri ciudate, spre exemplu se revine la regimul duty free pe care noi l-am anulat şi nu înţelegem de ce se întâmplă asta. Sau am văzut că prevederea care spunea că ţigările nu mai pot fi vândute la vedere. Ce are asta cu măsurile anticriză?”, a declarant aseară într-o emisiune televizată şi liderul PAS Maia Sandu.

Şi deputatul PPDA Alexandru Slusari s-a arătat nemulţumit de decizia Guvernului:
 
„ Pe scurt ce a făcut azi Guvernul lui Dodon prin angajarea de răspundere.

1. A stimulat şomajul. Iar în aceste condiţii multor întreprinderi le va fi mai convenabil să suspende raporturile de muncă cu angajaţii sau să-i impună să scrie cereri de demisie, decât să identifice bani, în situaţia de lipsă sau insufuicienţă acută de mijloace financiare pentru achitarea parţială a salariilor şi impozitelor/contribuţiilor aferente acestora. Mai ales că actualul Cod al muncii nu este suficient adaptat la condiţiile sistării activităţi din cauza interdicţiilor şi restricţiilor epidemiologice.

2. Guvernul lui Dodon a lovit puternic (să nu spun mortal) în businessul mic şi mijlociu. Condiţia achitării salariilor şi impozitelor cu mare greu o pot indeplini unele companii mari. Întreprinderile mici şi mijlocii sunt pe prima linie a insolvenţei, deoarece nu au rezerve necesare pentru asigurarea minimală de cash-flow.

3. A sfidat complet bunul simţ în raport cu populaţia şi forul reprezentativ suprem, Parlamentul. Dincolo de faptul că deputaţii au fost lipsiţi de posibilitatea să discute măsurile social-economice ale Guvernului în legislativ, azi executivul din motive absolut necunoscute a mai aprobat şi POLITICA FISCALĂ pentru anul 2021. Fără a oferi parlamentariilor dreptul măcar să le citească prevederile acesteia.

4. A demonstrat un cinsm cras în acţiunile sale abuzive, ştiind foarte bine că în actuale condiţii de criză de proporţie, deputaţii, fiind mult mai responsabili decât Dodon, nu vor merge la înaintarea moţiunii de cenzură. Am vrut să zic ceva de ruşine, dar înţeleg că pentru şeful statului aceasta noţiune demult este una străină”.

Amintim că în cadrul şedinţei de ieri, Guvernul a adoptat, prin asumarea de răspundere, un set de modificări, prezentate ca şi un pachet de măsuri anticriză. Hotărârea este aprobată în contextul stării de urgenţă declarate prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova la 17 martie 2020 şi are drept scop instituirea unor măsuri suplimentare de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă, spun autorităţile.
Similare
RECOMANDĂRI