Oraşul Ungheni va beneficia de un proiect internaţional de eficienţă energetică
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Oraşul Ungheni va beneficia de un proiect internaţional de eficienţă energetică

Municipiul Ungheni şi Corporaţia Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) au semnat un acord de creditare pentru modernizarea şi extinderea reţelei existente de iluminare stradală din oraş, prin intermediul realizării măsurilor de eficientizare a iluminatului public. Acesta este al doilea proiect implementat cu suportul financiar al NEFCO în Republica Moldova.

Proiectul va avea un impact pozitiv asupra mediului, societăţii şi economiei oraşului. Măsurile de eficienţă energetică care vor fi implementate vor duce la reducerea emisiilor de CO2 şi a consumului de energie electrică. De asemenea, va asigura înlocuirea, în mod sustenabil, a lămpilor vechi şi ineficiente. Se estimează că noile măsuri vor diminua consumul de electricitate pentru oraş cu aproximativ 1,200 MWh pe an, ceea ce va rezulta în economii de peste 2,6 milioane de lei (aproximativ 130 de mii de euro) pe an, relatează Moldpres.

“Modernizând reţeaua actuală de iluminare cu tehnologii LED moderne, municipiul va realiza reduceri semnificative de emisii, economii de consum al electricităţii şi ale costurilor de întreţinere, a relevat Alexandru Ambros, primarul municipalităţii Ungheni.

Investiţia totală a proiectului este de aproximativ şapte milioane de lei (aproximativ 350 de mii de euro), din care 6,35 milioane de lei constituie un împrumut concesional acordat de NEFCO şi restul sumei reprezintă contribuţia locală. Resursele financiare vor fi utilizate pentru înlocuirea a 1500 lămpi de tip vechi şi instalarea a peste 500 lămpi LED noi. Totodată, se vor instala stâlpi şi panouri de control noi.

“Ne bucurăm să vedem că oraşele din R. Moldova sunt interesate de investiţii în măsuri de eficienţă energetică – aceasta nu doar va contribui la dezvoltarea infrastructurii moderne şi îmbunătăţite pentru locuitorii urbani, dar de asemenea, va susţine eforturile ţării spre o tranziţie către economia verde”, a menţionat  Aliona Fomenco, managerul Programului ESC al NEFCO.

Programul de finanţare ”Credite pentru Conservarea Energiei” (ESC) a fost lansat în R. Moldova în anul 2019 cu scopul finanţării investiţiilor municipale în măsuri de eficienţă energetică pentru clădirile sociale precum grădiniţele, şcolile, spitalele, şi iluminarea stradală.

NEFCO este o instituţie financiară internaţională (IFI) înfiinţată în anul 1990 de cinci ţări nordice, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia, cu scopul de a avea un impact pozitiv asupra climei şi a mediului într-un mod rentabil. Concentrându-se pe proiecte mici şi mijlocii cu rezultate tangibile, NEFCO oferă complementaritate guvernelor, cofinanţatorilor şi clienţilor.

Similare
RECOMANDĂRI