Orban, după decizia CCR: Nu există nicio prevedere constituţională care îl împiedică pe preşedinte să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Orban, după decizia CCR: Nu există nicio prevedere constituţională care îl împiedică pe preşedinte să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu

Premierul interimar, Ludovic Orban, a spus, luni, după decizia CCR, că, precum un „fir roşu”, de câţiva ani, Curtea Constituţională, prin deciziile pe care le ia, afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, sugerând un partizanat între CCR şi PSD.

Nu există nicio prevedere constituţională care îl împiedică pe preşedintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu. De o bună bucată de vreme aproape orice conflict juridic sau orice sesizare a CCR a fost tratată de CCR de pe poziţii partizane, dându-se satisfacţie PSD, fie preşedinţilor celor două Camere care au invocat conflicte juridice de natură constituţională. Nu putem să nu vedem un partizanat al CCR”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul interimar a mai spus că nu poate să înţeleagă pe ce text constituţional se bazează decizia de luni a CCR.

În cuprinsul comunicării, CCR se contrazice. Invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de reviziunre a Constituţie, din 2014, uitând că a statuat CCR faptul că acele pronunţări ale CCR privitoare la iniţiative de revizuire a Constituţiei care nu au fost materializate, adoptate, nu pot face parte din jurisprudenţa CCR. (...) E clar că deciziile CCR afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui României. Preşedintele e persoana publică cu cea mai mare legitimitate în arhitectura statului român, deoarece e ales cu 50% plus 1 la vot. Ca un fir roşu, de câţiva ani, CCR prin deciziile pe care le ia afectează atribnuţiile constituţionale ale preşedintelui. Dacă citiţi Constituţia, veţi vedea că preşedintele nu e constrâns să numească un premier. Că există o procedură constituţională care e foarte bine stabilită. Doar dacă e un partid care deţine 50% plus 1 abia atunci preşedintele trebuie să numească un premier de la acel partid”, a adăugat Orban.

Ludovic Orban a mai declarat că va încerca să formeze o majoritate parlamentară. Premierul a precizat că este convins că preşedintele Klaus Iohannis va lua cea mai bună decizie în legătură cu desemnarea noului prim-ministru.

Decizia de desemnare e a preşedintelui României. Ce înţeleg din această decizie a Curţii Constituţionale e că preşedintele trebuie să desemneze un premier care să facă majoritatea. Cine e desemnat premier trebuie să meargă la detectorul de minciuni”, a afirmat Ludovic Orban, luni, la Parlament.

Întrebat care va fi propunerea PNL pentru funcţia de premier, Ludovic Orban a răspuns: „Propunerea de premier a PNL e cunoscută. Ştiţi că decizia Consiliului Naţional care a fost luată. Primul gând care îmi trece este să declar public că vreau să formez majoritate parlamentară şi voi încerca să formez majoritate parlamentară. Decizia de desemnare e la preşedintele României. Sunt convins că preşedintele va lua cea mai bună decizie. Conducerea PNL e pregătită pentru orice situaţie”.

Chestionat mai departe dacă va merge luni la Palatul Cotroceni ca să discute cu Klaus Iohannis, liderul PNL a spus: „Cu siguranţă comunic cu Preşedintele României”.

De asemenea, întrebat dacă el consideră că ar trebui să îşi depună mandatul în contextul deciziei CCR de admitere a conflictului Preşedinţie - Parlament, Ludovic Orban a replicat: „Cum să depun? Atâta timp cât preşedintele m-a însărcinat să formez guvernul, am format guvernul. Ne-am prezentat azi la votul de învestire. Trebuie să mă uit în motivarea CCR şi să spun ce voi face”.

Curtea Constituţională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcţia de premier de către şeful statului Klaus Iohannis.

Similare
RECOMANDĂRI