Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pandemia i-a afectat şi pe meşterii populari. În pofida dificultăţilor, artizanii nu renunţă la tradiţie

Pandemia i-a afectat şi pe meşterii populari. În lipsa evenimentelor culturale şi a petrecerilor, a scăzut interesul pentru creaţiile lor. Meşterii de la Centrul de artizanat Zestrea Nordului, din satul Pelinia, raionul Drochia, spun că acum muncesc mai mult din plăcere. În pofida dificultăţilor, artizanii nu renunţă la tradiţie.

Deşi numărul comenzilor a scăzut drastic, meşterii de la Centrul de artizanat Zestrea Nordului continuă să meargă zilnic la atelier pentru a confecţiona straie populare, covoare şi prosoape tradiţionale.

ZINAIDA DOLINIŢA meşter popular, Pelinia, raionul Drochia: „Nunţi nu se joacă, prosoapele nu le putem vinde, festivaluri, concerte nu sunt, nimeni nu întrebuinţează nici fota, nici ia, ca să ne trebuiască pânză, să o coasem, nici brâile. Ne place şi lucrăm în continuu”.

Meşteriţele continuă să muncească pentru a menţine vie arta ţesutului, moştenită de la mame şi bunici. Mulţi basarabeni, inclusiv din diaspora, păstrează la loc de cinste creaţiile realizate în atelierul de la Pelinia, iar meşteriţele se mândresc cu asta.

LARISA CIOBANU, meşter popular, Pelinia, raionul Drochia: „Diaspora noastră, chiar dacă nu poate să iei un covor mare, dar o bucăţică de covoraş ei se stăruie să aibă acolo un de sunt eI”.

MARIA ANTONIUC meşter popular, Pelinia, raionul Drochia: „Să nu dispară tradiţia noastră, să o avem, să o dăm şi noi la aţi copii, la urmaşi”.

Atelierul e dotat şi cu echipament necesar pentru a produce materie primă.

LARISA CIOBANU, meşter popular, Pelinia, raionul Drochia: „Materia primă de la animăluţele noastre. Lâna de oaie o prelucrăm, o spălăm, o vopsim şi o aducem la stare care ne trebuie nouă. 00.59 01.21Orice meserie, dacă ţi-e pe plac, nu-i grea”.

Centrul de artizanat se află în casa de cultură din sat. Atelierul a fost înfiinţat la iniţiativa Valentinei Chilaru, inspirată de meşteşugăritul pe care-l practică o localnică.

VALENTINA CHILARU, coordonator artistic, Centrul "Zestrea Nordului": „Pentru existenţă, cum spun doamnele noastre, o ţesut valuri şi rânduri de ţoluri, ca să se hrănească”.

Din 2013, Centrul de artizanat organizează tabere de vară pentru copii, care învaţă  atât arta ţesutului, cât şi tradiţiile strămoşeşti. La aceste tabere sunt aduşi şi copii care au emigrat împreună cu părinţii.

VALENTINA CHILARU, coordonator artistic, Centrul "Zestrea Nordului": „Îi învăţăm a face jucăriile celea cu care nu jucam noi odată, atât interes. Una îi face una îi face brâul, una îi face căpşorul. Şi în culinărie, în gastronomia noastră ne băgăm cu dânşiI”.

Centrul "Zestrea Nordului" a fost înfiinţat cu ajutorul autorităţilor locale, care au obţinut un ajutor financiar de 25 mii dolari din partea de Guvernului Elveţiei. Acum la Centrul "Zestrea Nordului" muncesc 44 de meşteri populari.
Similare
RECOMANDĂRI