Păreri împărţite privind decizia CEC de a nu înregistra grupul de iniţiativă pentru referendumul anti-mixt
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Păreri împărţite privind decizia CEC de a nu înregistra grupul de iniţiativă pentru referendumul anti-mixt

Şedinţa Comisiei Electorale Centrale, în cadrul căreia a fost respinsă cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot a fost una de probare a faptului că CEC şi-a pierdut independenţa.

 Aşa consideră Ştefan Gligor, preşedintele Biroului executiv al grupului de iniţiativă. Membrul CEC, Andrei Volentir, a declarat că nu comentează aceste acuzaţii. Schimbul de replici a fost făcut în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Ştefan Gligor, CEC şi-a arogat atribuţii care aparţin Curţii Constituţionale şi Parlamentului, lucru contrar legislaţiei. El susţine că, atunci când a fost iniţiat acest grup,  nu se înţelegea cât de tare guvernarea se teme de cetăţeni. „Acest exerciţiu a demonstrat două lucruri foarte importante: faptul că puterea trăieşte într-o dimensiune paralelă cu majoritatea cetăţenilor din această ţară şi creează o realitate paralelă, absolut separată de ceea ce se întâmplă în ţară şi că nu se teme de nimeni mai mult decât de cetăţean”, a declarat Ştefan Gligor.

Referindu-se la argumentul CEC  potrivit căruia cu un an înainte de alegeri nu trebuie modificată legislaţia electorală, directorul de programe în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postica, consideră că revenirea la un sistem care a fost implementat în Republica Moldova timp de zeci de ani, pe care alegătorii îl cunosc foarte bine, nu ar însemna modificare a sistemului electoral. „În cazul în care acest referendum s-ar organiza, el ar însemna un test pentru societatea noastră de aprobare a acestui sistem sau de respingere. Pentru că în cazul în care pică referendumul, noi implicit recunoaştem sistemul electoral mixt la nivel de ţară şi anume printr-un astfel de exerciţiu se ajunge la un consens naţional solicitat de Comisia de la Veneţia”, a spus Pavel Postică.

Membrul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, a declarat că elementele de bază care au stat la baza hotărârii CEC au fost ambiguitatea normei de drept din Constituţie privind desfăşurarea referendumului, dar şi imperativul de a avea o stabilitate în sistemul electoral în preajma unui scrutin ordinar.  

Pe 12 martie CEC a respins repetat cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ. În comunicatul instituţiei se menţionează că astfel a fost stabilită necorespunderea iniţiativei cu prevederile Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia care prevede că elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special, sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi constituirea circumscripţiilor electorale, nu trebuie amendate decât cel puţin cu un an înainte de alegeri.
Similare
RECOMANDĂRI