Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Patronii de restaurante: Starea de urgenţă reprezintă o nouă lovitură dură pentru angajaţii din domeniul HORECA

O nouă lovitură dură pentru angajaţii din domeniul culturii şi pentru cei din domeniul HORECA. Aşa califică patronii restaurantelor şi directorii teatrelor decizia de ieri a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică privind instituirea stării de urgenţă în sănătate publică pe tot teritoriul Republicii Moldova începând cu data de 30 noiembrie. În aceste condiţii, mulţi angajaţi din sectorul HORECA, spun că vor fi nevoiţi să părăsească sistemul, iar în lipsa spectacolelor şi a concertelor, oamenii de cultură vor ajunge din nou doar la mila statului.

Potrivit deciziei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, este interzisă activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor şi disco-barurilor. În plus, din 30 noiembrie este interzisă activitatea cafenelelor şi restaurantelor între orele 22 şi 7 dimineaţa. Reprezentanţii domeniului HORECA spun că decizia îi va determina pe mulţi angajaţi să plece din sistem.  

„Noi pe municipiu Chişinău avem practic 70% din localuri care lucrează după ora 22, fie chiar şi 24 din 24. Respectiv, din 30 noiembrie vom fi în situaţia că o parte din personal, din angajaţii sectorului HORECA vor lucra jumătate de program, asta rezultă că vor avea un salariu mult mai mic”, a spus ANETA ZASAVIŢCHI, Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi Localurilor.

Pentru a stopa răspândirea pandemiei de Covid 19, autorităţile au interzis din 30 noiembrie prezenţa spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură. Directorul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" spune că decizia este o nouă lovitură dată domeniului culturii.

„Noi,având donaţie de la stat numai 80%, ceea ce putem acoperi 80% salariu, întreţinerea edificiului, căldura pe care o plătim 190 de mii lunar, lumina, producerea unui spectacol, investiţii, avem nevoie să activăm, să putem acoperi deficitul”, A SPUS PETRU HADÂRCĂ, director Teatrul Naţional "Mihai Eminescu".

De cealaltă parte, în dimineaţa zilei, în timpul unei emisiuni radio,  premierul Chicu anunţa că sistemul de sănătate este complet la pământ, iar restricţiile impuse sunt necesare pentru a-i proteja pe puţinii medici care au mai rămas la datorie.

„Noi, în fiecare săptămână tot activăm noi şi noi paturi în spitale, deschidem noi spaţii, dar avem o constrângere care vizează numărul de personal. medici nu mai avem ca să poată deservi aşa un număr mare. Deja sunt 9 luni de când avem această năpastă pe capul nostru, de aceea sistemul medical cedează. este dificil să internăm noi şi noi bolnavi. dar ei tot vin şi vin, avem peste 1600”, a spus premierul Ion Chicu.

Potrivit deciziei autorităţilor, pentru a motiva populaţia să doneze sânge şi plasmă convalescentă COVID-19, care, potrivit specialiştilor, este eficientă la tratarea pacienţilor infectaţi, va fi aprobată decizia privind remunerarea financiară cu 3000 de lei a donatorilor de sânge pentru bolnavii de COVID.
Similare
RECOMANDĂRI