Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pavel Postică: Decizia deschiderii celor două secţii de votare la Bender este contrară prevederilor legale

Decizia de deschidere a celor două secţii de votare în Bender este una contrar prevederilor legale. De această părere este reprezentantul Promo-LEX, Pavel Postică, invitat în cadrul emisiunii Punctul pe Azi.

„Pentru municipiul Bender a fost constituită circumscripţie electorală separată nr 3, pentru care nu a fost constituit organ electoral – Consiliu electoral de circumscripţie. Îmi vine complicat să zic de ce şi care au fost argumentele CEC de deschidere a acestor secţii de votare, contrar acestei proceduri obişnuite.

Istoric, în Bender, cel puţin în cazul alegerilor locale, niciodată nu au fost constituite secţii de votare. Atunci când vine vorba de alegerile locale, toate componentele CEC au mers deliberat la încălcarea dreptului la vot pentru locuitorii regiunii transnistrene, dar îşi amintesc toţi de locuitorii din regiunea transnistreană atunci când e vorba de scrutinele locale. De ce? Probabil că e vorba de anumite forte politice care încearcă să joace această carte.

Să sperăm că, dacă se reuşeşte deschiderea acestor două secţii de votare şi se organizează scrutinul liber şi corect, cel puţin în ziua alegerilor, pentru că partea de  informare chiar sunt sceptic că o să fie posibil de realizat, dar sper să fie primul caz şi la următoarele alegeri locale să avem deschise secţii de votare şi pentru Chiţcani, Mălăieşti şi alte localităţi care nu se află sub controlul şi sub jurisdicţia de facto a autorităţilor constituţionale”, explică Pavel Postică. 

De cealaltă parte, activistul Valeriu Paşa declară că, dacă autorităţile nu pot asigura buna desfăşurare a alegerilor pe un anumit teritoriu, atunci aceste alegeri nu ar trebuie să se petreacă pe respectivul teritoriu:

„Există acel cod de bune practice în materie electorală a Comisiei de la Veneţia care stabileşte criteriile în baza cărora putem define un scrutin drept liber şi corect. Acolo exisă o recomandară precisă: dacă autorităţile nu pot asigura pe un teritoriu caracterul liber al scrutinului, ele nu desfăşoară scrutinul acolo. Şi nu se referă doar la deschiderea secţiei de votare şi întreg procesul electoral. Mai mult, în baza hotărârii Curţii Constituţionale acest teritoriu este legal considerat sub ocupaţie militară străină. Republica Moldova cred că este singurul stat care permite participarea cetăţenilor săi, este adevărat, dar care se află sub influenţa unui regim efectiv ocupaţional”.

De asemenea, Sorina Macrinici, directoarea Programului Societate Civilă şi Democraţie din cadrul CRJM, subliniază un alt aspect al acestui subiect: 
„Eu cred că atâta timp cât nu există un control al statului asupra acestui teritoriu, lucrul este aproape imposibil de făcut. Noi trebuie să ne gândim şi la acoperirea informaţională. Nu doar concurenţii electorali să  poată merge acolo, dar şi jurnaliştii să poată să acopere informaţional campania. Nu ştiu ce jurnalişti independenţi s-ar simţi în siguranţă sau ar fi acceptaţi în general pe teritoriul transnistrean pentru a informa publicul despre ce se întâmplă acolo. Presupunerea mea este că acest lucru este imposibil”.

 
Similare
RECOMANDĂRI