Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pe 9 noiembrie 1989, germanii au început să dărâme Zidul Berlinului

În urmă cu trei decenii, pe 9 noiembrie 1989, a căzut Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece ce a separat două lumi şi din păcate acelasi popor. Germanii din Berlin, Est şi Vest, au sărbătorit împreună prăbuşirea zidului, dar mai ales a unui regim politic. La Chişinău s-au reunit astăzi istorici din Republica Moldova şi Germania pentru a vorbi despre realităţile socio-politice de atunci.

Căderea Zidului Berlinului in 1989 a însemnat şi un prim-pas spre reunificarea Germaniei. S-a schimbat regimul politic comunist, s-a reinstaurat democraţia, statul de drept şi libertatea. Pentru a marca şi la Chişinău acest moment istoric, a fost organizată o conferinţă. Istoricii au avut şi abordări locale, relevante pentru Republica Moldova. În 1989, şi la Chişinău se făcea istorie.

Zidul Berlinului a fost un simbol al Cortinei de Fier, ce a divizat timp de decenii popoarele Europei. Ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 1989, a marcat cursul istoriei.

Zidul care a tăiat Berlinul în două a fost devastator pentru mii de familii germane. Prabuşirea regimului comunist a fost sărbătorită de întreaga lume.

Conferinţa de la Chişinau a fost realizată de Centrul Cultural German "Akzente", în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, cu suportul acordat de Institutul Goethe din România.
Similare
RECOMANDĂRI