Pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol au fost fixate 4 coloane de tehnică blindată şi auto militare ruse
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol au fost fixate 4 coloane de tehnică blindată şi auto militare ruse

La 23 iunie, în jurul orei 04:00 şi apoi la orele 06:30, 11:15 şi 13:15, pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol a fost fixată deplasarea neanunţată a 4 coloane de unităţi de tehnică blindată şi auto militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Delegaţia R.Moldova la CUC precizează că au observate 11 TAB-uri şi 25 autocamioane (URAL, ZIL, UAZ), iar pe unităţile în cauză nu au fost remarcate însemne distinctive de apartenenţă la GOTR sau la operaţiunea de pacificare, precum şi lipseau numerele de înmatriculare, scrie moldova.org

Conform informaţiilor disponibile, unităţile respective fac parte din cele trei coloane (aproximativ 40 de unităţi) care în dimineaţa zilei de 21 iunie s-au deplasat neautorizat spre depozitul de muniţii de la Cobasna, raionul Râbniţa, însoţite de automobilele speciale ale structurilor neconstituţionale de miliţie.

Ulterior, reprezentanţii Federaţiei Ruse au motivat această mişcare a efectivelor militare prin necesitatea de a spori măsurile de pază a depozitului ca urmare a indicaţiilor primite de la conducerea Ministerului Apărării rus în contextul unor eventuale acte de terorism şi provocări posibile în perioada Campionatului Mondial la fotbal.

În debutul incidentului din această dimineaţă, delegaţia moldovenească în Comisia Unificată de Control a cerut convocarea de urgenţă a observatorilor militari ai componentelor Comisiei Unificate de Control (reprezentanţii Federaţiei Ruse, Republicii Moldova, Ucrainei, Tiraspolului) care la ora 05:30 s-au deplasat în raioanele Dubăsari şi Grigoriopol (în preajma podului de la Dubăsari, satelor Doroţcaia şi Mălăieşti) pentru a documenta situaţia.

La insistenţa părţii moldoveneşti, la faţa locului s-au prezentat şi reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova, care la ora 06:20 au fixat deplasarea a 4 mijloace URAL şi a unei unităţi auto de inspecţie militară, iar la 07:15 aceleaşi unităţi au fost observate în satul Mălăieşti din raionul Grigoriopol. La solicitarea observatorilor militari de a opri mişcarea acestor unităţi, pentru efectuarea controlului regulamentar, nu s-a reacţionat nici într-un mod.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este puternic alarmată în legătură cu aceste acţiuni cu caracter provocator şi încălcarea flagrantă de către militarii Federaţiei Ruse a regimului Zonei de Securitate, implicit a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992.

Asemenea sfidare a Acordului s-a produs repetat în ultimele zile, fără anunţarea autorităţilor moldoveneşti sau a mecanismelor existente în procesul de reglementare paşnică a conflictului transnistrean.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a chemat toate componentele Comisiei şi Comandamentul Militar Întrunit al operaţiunii de pacificare să acţioneze în strictă conformitate cu înţelegerile convenite în procesul de reglementare transnistreană şi să asigure respectarea regimului Zonei de Securitate.

De notat că mişcarea neautorizată a tehnicii militare GOTR a avut loc după ce ieri Adunarea Generală a ONU aprobat rezoluţia depusă de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei.

Documentul cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces. În textul rezoluţiei sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană.

În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din GOTR şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii

Similare
RECOMANDĂRI