Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pe urmele primelor manuscrise din Basarabia

Au ieşit de sub tipar două noi volume din seria "Basarabica". Autorii au făcut timp de 10 ani cercetări şi au călătorit in spaţiul post-sovietic în căutarea celor mai vechi manuscrise şi indicii despre istorie şi scrierile strămoşilor noştri. Aşa au reuşit să descopere detalii despre parcursul cărţii româneşti din Evului Mediu până în epoca modernă. Lucrările pot fi răsfoitela Biblioteca Naţională din Chişinău.

Autorii celor două volume din seria Basarabica sunt Igor Cereteu şi soţii Valentina şi Andrei Eşanu. Soţii Eşanu au pornit în urmă cu un deceniu în căutarea primelor scrieri apărute pe teritoriul  Basarabiei. Cele mai vechi lucrări descoperite sunt din secolul al 14-lea.

„De la început păreau că citesc numai literatura religioasă, evanghelii, veţi de sfinţi. Romanele populare erau citite şi gustate de strămoşii noştri la început în limba slavonă apoi în limba română fiind vorba de românul Alexandru Cel Mare, Macedon”, a declarat ANDREI EŞANU, academician, autorul cărţii

Primele manuscrise erau pe pergament făcut din piele. Dacă în Europa Occidentală cartea tipărită a început să se răspândească la sfârşitul secolului al 15-lea, în Basarabia a apărut abia în primele decenii din  secolul al 19-lea. Una dintre surprize a fost descoperirea pomelnicului mănăstirii Voroneţ. S-au găsit informaţii unice.

„E foarte detaliat, spunând şi numele boierului şi familia şi rangul  de dregător, uneori şi anul era inclus şi mai jos urma numele membrilor familie, cel curios lucru a fost includirea unei liste de voievozi ai ţării Moldoveni”, A SPUS  VALENTINA EŞANU, doctor în istorie, autorul cărţii.

Celălalt volum din seria Basarabica, al doctorului în istorie Igor Cereteu, curpinde mai mult o cercetare pe scrierele bisericeşti.
 
„Din seculele 14, 16 şi scrire mai târziu pe note muzicale, ele sunt de o certă valoare ştiinţifică iar cercetătorii ar trebui să implice la modul cel mai serios asupra punerei în circulaţie ştiinştifică a acestora”, a precizat Igor Cereteu.

Volumele au şi ilustraţii care face şi mai vie călătoria în timp.

„Este în acelaşi timp un istrument de lucru pe care specialiştii îl vor consulta cu creionul în mână pentru că este alcătuită cu foarte multă rigoarea, atenţie la detalii. Note pe care Domnul Cereteu le-a consultat”, a spus ELENA CHIABURU, doctor în istorie.

Volumele au fost editate cu sprijinul Academiei Române, Institutului de Arheologie Iaşi, Muzeul Brăilei "Carol l" şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.

 
Similare
RECOMANDĂRI