Pentagonul, înainte de vizita secretarului apărării Lloyd Austin la Bucureşti: România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pentagonul, înainte de vizita secretarului apărării Lloyd Austin la Bucureşti: România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va recunoaşte săptămâna viitoare, în cadrul unei vizite la Bucureşti, statutul de “aliat model” reprezentat de România la nivel bilateral şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a informat duminică Pentagonul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Lloyd Austin se va deplasa în Georgia, România şi Ucraina, înainte de a participa la summitul miniştrilor apărării ai NATO, care se va organiza cu prezenţă fizică la Bruxelles pe 21 şi 22 octombrie.

“Noi dăm asigurări şi întărim suveranitatea ţărilor care se află în prima linie a agresiunii ruse”, a declarat un înalt responsabil american din domeniul apărării înainte de călătorie, potrivit Pentagonului.

Aflate în zona Mării Negre, unde Rusia a încercat să-şi extindă influenţa şi să împiedice expansiunea Alianţei Nord-Atlantice, cele trei ţări se află pe orbita NATO, România ca membră cu drepturi depline şi Georgia şi Ucraina ca state partenere, scrie AFP, potrivit Agerpres.

În Georgia, Austin se va întâlni cu prim-ministrul Irakli Garibaşvili şi ministrul apărării Juanşer Burşuladze, În Ucraina, Lloyd Austin se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi ministrul apărării Andrii Taran, În România, secretarul american al apărării se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă, într-un context de nouă criză politică în ţară, notează AFP.

Oficialul american citat în comunicat a numit România un “aliat model”, subliniind că Austin va exprima aprecierea Americii.

“România … face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO, aşa că avem ocazia să recunoaştem acest lucru şi să apreciem acest lucru“, a declarat oficialul.

România cheltuieşte peste 2% din produsul intern brut pentru apărare, 20% din această sumă fiind destinată modernizării, iar ambele sunt obiective ale NATO, conchide sursa citată.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va efectua săptămâna viitoare o vizită în România, devenind cel mai înalt oficial al administraţiei Joe Biden care se va deplasa la Bucureşti şi, totodată, cel mai important membru al administraţiei americane care vine în ţara noastră în ultimul deceniu. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferinţă de presă.

Vizita lui Austin în România va fi cea mai importantă a unui oficial politic american la Bucureşti din ultimii ani. Ultima vizită la nivel înalt a unui membru al administraţiei americane a fost efectuată în 2014, de Joe Biden, când ocupa funcţia de preşedinte al SUA.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat mai multe vizite în SUA, fiind primit la Casa Albă de fost vicepreşedinte Biden, în 2015, de fostul preşedinte Donald Trump, în 2017 şi 2019. De asemenea, miniştrii români de externe au fost primiţi de două ori la Departamentul de Stat, cel mai recent având loc vizita ministrului Bogdan Aurescu la Washington, în octombrie 2020.

Vizita va avea loc în contextul în care România şi Statele Unite au marcat, în luna septembrie, un deceniu de la semnarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul al XXI-lea, o dimensiune specială a acestei relaţii fiind reprezentată de cooperarea militară şi în materie de securitate.
Similare
RECOMANDĂRI