Pentru a implementa Acordul de Asociere este nevoie de nou Cod Vamal apropiat de Codul Vamal al UE. Abia urmează a fi demarat procesul
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pentru a implementa Acordul de Asociere este nevoie de nou Cod Vamal apropiat de Codul Vamal al UE. Abia urmează a fi demarat procesul

La Serviciului Vamal a fost analizat nivelul de executare a obiectivelor stipulate în Planul Naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru anii 2017-2019. În urma analize s-a constata că este necesară armonizarea legislaţiei vamale prin adoptarea unui nou Cod Vamal structurat şi apropiat de Codul Vamal al Uniunii Europene, iar în acest sens abia urmează a fi demarat procesul de elaborare a legislaţiei secundare pentru implementarea Noului Cod Vamal.

„În cadrul şedinţei, au fost trecute în revistă realizările şi progresele înregistrate de Serviciul Vamal în implementarea documentului de politici naţional, fiind, totodată, identificate domeniile ce necesită a fi dezvoltate în continuare. Acestea se referă, în principal, la intensificarea negocierilor cu omologii din UE în vederea dezvoltării mecanismului de recunoaştere mutuală a statutului de Agent Economic Autorizat (AEO) şi fortificarea dialogului cu statele limitrofe pentru extinderea procesului de control comun la frontieră,” informează SV prin intermediul uni comunicat de presă. 

 Actualmente, autoritatea vamală se află în proces de modernizare a sistemului informaţional în baza celei mai recente versiuni a softului aplicativ Asycuda World, ceea ce va permite implementarea unor noi facilităţi şi proceduri simplificate de vămuire a mărfurilor, inclusiv extinderea utilizării procedurii de declarare electronică şi pentru alte destinaţii vamale şi dezvoltarea comerţului electronic (e-commerce).

Agenda de lucru a mai inclus şi aspecte referitoare la protejarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova şi ajustarea cadrul legal naţional la cel comunitar. Totodată, Serviciul Vamal menţine un dialog continuu cu instituţiile implicate în implementarea reglementărilor în domeniu, urmând a fi dezvoltat un sistem informatic ce va facilita schimbul rapid de informaţii.

Un alt subiect important abordat în cadrul şedinţei l-a constituit intensificarea cooperării cu partenerii de dezvoltare (EUBAM, Delegaţia UE în RM, USAID, GEZ, OIM, UNCTAD, misiunile diplomatice străine etc.), care acordă asistenţă continuă Serviciului Vamal în dezvoltarea unor instrumente şi mecanisme progresive în domeniul administrării vamale, aliniate la cele mai înalte standarde şi practici europene.

O nouă şedinţă de evaluare a implementării angajamentelor asumate conform Acordului de Asociere va avea loc în luna noiembrie a.c., atunci când se va desfăşura, la Chişinău, cea de-a V-a reuniune a Subcomitetului Vamal RM-UE.

Similare
RECOMANDĂRI