Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pericol de infecţie: În curtea Spitalului de Boli Infecţioase au fost găsite deşeuri medicale periculoase

O parte dintre deşeurile medicale periculoase, rămase după tratamentul bolnavilor, au fost depozitate ilegal în curtea Spitalului de Boli Infecţioase, Toma Ciorbă din Chişinău. Una dintre paciente a sesizat Centrul Naţional Pentru Protecţia Consumatorului. Conducerea spitalului ridică din umeri şi susţine că nu ştia nimic. A început însă o anchetă internă, iar cei vinovaţi vor fi pedepsiţi.

Aşa au fost depozitate o parte dintre deşeurile medicale periculoase de la Spitalul de Boli Infecţioase, Toma Ciorbă. Au fost găsite seringi utilizate, flacoane şi alte ambalaje medicale periculoase.

Imaginele au fost filmate de către preşedintele Centrului Naţional pentru Protecţia Consumatorului şi au fost postate pe internet.

SERGIU LELIC, preşedintele Centrului Naţional pentru Protecţia Consumatorului: „Intrând în contact cu câteva părţi ascuţite cu acele ace care sunt infectate, acea persoane fie că este minor sau adult riscă să primească o infecţie nedorită.”

Paznicul Spitalului de Boli Infecţioase a interzis accesul reporterilor TVR Moldova în instituţia medicală. Interdicţia a venit de la conducere.

În cele din urmă, directorul a delegat pe unul dintre medicii infecţionişti să discute cu presa. Acesta a spus că nu se ştia despre acest incident şi a fost deschisă o ancheta internă pentru a stabili vinovaţii.
 
PETRU PAVLIUC medic infecţionist: „Cum s-a întâmplat aşa chiar şi instituţia a rămas într-un şoc. S-a scăpat de sub evidenţă acest lucru.”

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase dă asigurări că s-au luat toate măsurile pentru ca deşeurile să ajungă în depozitele speciale. Preşedintele Centrului Naţional pentru Protecţia Consumatorului spune că a făcut din nou verificări, astăzi dimineaţa, şi a mai găsit deşeuri medicale aruncate la întâmplare.

SERGIU LELIC, preşedintele Centrului Naţional pentru Protecţia Consumatorului: „La sol am observat multe ace însângerate descoperite, iarăşi un pericol eminent pentru a călca iar în tomberoanele de alături sunt aruncate recipiente din sticlă ceea ce nu este corect."

Medicul infecţionist ne-a arătat depozitul special în care trebuie păstrate deşeurile medicale. El era încuiat din motive de securitate.
Reprezentaţii Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale vor interveni în acest caz doar dacă administraţia spitalului nu va lua măsurile necesare.
Similare
RECOMANDĂRI