Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Perioada restricţiilor, prelungită până la 1 august. Totuşi, autorităţile au anunţat şi unele relaxări, valabile din 16 iulie

Riscul infectării cu noul coronavirus nu a trecut, aşa că restricţiile rămân în vigoare. Mai mult, starea de urgenţă în sănătate publică va fi prelungită cu încă două săptămâni şi se va aplica cel puţin până la 31 iulie. Şi dacă anterior autorităţile vorbeau despre posibilitatea de a anula obligativitatea regimului de carantină pentru cei reveniţi în ţară, acum s-a decis că restricţia rămâne în vigoare.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Din păcate, trebui să păstrăm acelaşi regim de autoizolare pentru 14 zile şi pentru cetăţenii noştri care revin de peste hotare. Nu este posibil acum să eliminăm această restricţie. Se menţine interdicţia pentru cetăţenii străini de a intra în Republica Moldova cu mici excepţii care au fost în vigoare şi până acum”.

Decizia a fost luată de către Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică. Nu s-a renunţat nici la interdicţiile de diverstisment.  

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Se menţine restricţia pentru activitatea cluburilor de noapte, discoteci, se interzice activitatea parcurilor de distracţii, zone de agrement. Din păcate până la 1 august se prelungeşte interdicţia pentru organizarea ceremoniilor ca nunţi, cumetrii şi alte activităţi de acest gen în spaţii şi clădiri închise, indiferent dacă au statut public sau privat”.

Premierul a menţionat şi despre posibilitatea de a reintroduce unele restricţii de circulaţie însă nu a detaliat acest subiect. Rămân în continuare închise şi toate grădinileţe, asta cel puţin până la 31 iulie.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Deoarece în ultimele zile avem mai mulţi angajaţi din grădiniţe, în special din Chişinău, confirmaţi cu COVID-19, noi nu putem redeschide grădiniţele. Înţelegem foarte bine cât e de dificil pentru părinţi această situaţie, dar după cum am spus tot timpul – sănătatea copiilor e prioritară şi rog să ne înţelegeţi pentru această decizie”.

Nu este permisă nici activitatea taberelor de odihnă până la 1 august. Totuşi, autorităţile au anunţat şi câteva relaxări din data de 16 iulie.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „Vestea bună este că se va relua activitatea deplină a sălilor de sport, inclusiv cu posibilitatea ca toţi clienţii să folosească băile, vestiarele şi piscinele. Tot din 16 iulie vor fi deschise treptat şi centrele de reabilitare, recuperare şi cele balneosanatoriale. Aveţi grijă însă! Nu a anulat nimeni obligativitatea de a purta mască în spaţiile publice închise şi în transportul public. Totodată, păstraţi distanţa socială de cel puţin un metru şi nu uitaţi să vă igienizaţi mâinile cât mai des. La primele semne de boală, febră, tuse şi respiraţie îngreună - cereţi ajutor medical specializat. Svetlana Gore, Gheorghe Vasluian pentru TVR Moldova”.
Similare
RECOMANDĂRI