Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Periodic, angajaţii Poliţiei de Frontieră depun cereri de concediu fără salar şi pleacă peste hotare la munci sezoniere

Salariile mici din Republica Moldova îi obligă pe mulţi să plece la muncă în străinătate. Chiar şi angajaţii la stat iau calea occidentului în concediu şi trudesc să strângă un ban pentru a-şi plăti creditele pe la bănci. Rosian Vasiloi, şeful Poliţiei de Frontieră, a dezvăluit că, periodic, angajaţii depun cereri de concediu fără salar, şi pleacă peste hotare la muncă sezonieră.

Rosian Vasilou a prezentat azi parlamentarilor Raportul de activitate a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El a reamintit că salariul unui poliţist de frontieră începător este de maxim 6 mii de lei, o sumă prea mică pentru a-i asigura un trai decent.

ROSIAN VASILOI, şef, Inspectoratul Poliţiei de Frontieră: „Mulţi poliţişti care sunt sinceri, oneşti, integri, cer concediu din cont propriu pe trei luni de zile şi pleacă în străinătate pentru munci sezoniere. Asta cel puţin le permite cât de cât să se menţină. Mulţi scriu rapoarte la eliberare şi îi invit, îi întreb de ce plecaţi: Nu mai putem, salariul este foarte mic, avem credite”.

Şeful Poliţiei de Frontieră spune că migraţia poate fi oprită doar dacă vor fi create politici sociale concrete la nivel national. El a menţionat că instituţia pe care o conduce duce lipsă de cadre. Doar tehnologiile moderne ar putea veni în ajutor.

ROSIAN VASILOI, şef, Inspectoratul Poliţiei de Frontieră: „Noi putem să diminuăm impactul acestei fluctuaţii prin dezvoltarea tehnologică. Şi asta o spun din experienţă proprie, când am fost în diverse misiuni internaţionale, cu o simplă expadrilă de drone tu acoperi un sector de 400 de kilometri a frontierei de stat”.

Problema e că dronele sunt pilotate tot de oameni, ba chiar de către unii cu experienţă şi pretenţii salariale. Problema bugetarilor este acută şi afectează toate sectoarele administraţiei. Sunt şi medici, primari de localitaţi şi alţi funcţionari publici care muncesc sezonier in străinătate pentru a-şi putea intretine familiile.  
Similare
RECOMANDĂRI