Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 1000 de persoane, angajate la stat, nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese personale pentru 2018

Peste 1000 de angajati la stat nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese pentru anul 2018. Cifra a fost anunţată de conducerea Autorităţii Naţionale de Integritate, care făcut bilanţul declaraţiilor de avere, făcute publice prin intermediul sistemului informaţional "e-integritate". Una dintre cauzele nedeclarării averilor este lipsa semnăturii electronice, care face imposibilă publicarea actelor.

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019, peste 57.900 de declaraţii anuale de avere şi interese personale au fost depuse prin intermediul sistemului informaţional e-integritate.

„Aici ne referim la demnitarii de stat, la toţi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special. Sunt membrii CEC, primarii, consilierii locali, reprezentanţii companiei Teleradio Moldova, Teleradio Găzăuzia”, a informat Rodica Antoci, preşedintele ANI.

Alte 1100 de persoane nu şi-au depus declaraţiile şi urmează a fi sancţionate. Şefii de la ANI spun că lipsa semnăturii electronice, şi dorinţa de a-şi ascunde averile sunt principalele cauze care-i determină pe unii să se eschiveze de la litera legii.

„Ştim ce greutăţi au întâmpinat subiecţii declarării la depunerea declaraţiilor. Pentru a depune declaraţia este nevoie de a avea semnătura electornică, multe persoane n-aveau semnătura electronică, reiese că nici nu puteau depune declaraţia”, spune Rodion Buzu, inspector ANI.

Pentru a face cunoscută platforma electronică de depunere a declaraţiilor, Autoritatea Naţională de Integritate a desfăşurat campania  - Integritatea nu doare, declară-ţi averea la timp.

„Au avut loc de la 1 ianuarie – 31 martie, 22 de instruiri în cadrul cărora au fost informaţi despre modul de depunere şi despre termenul peste 1800 de persoane. Tot în această perioadă am distribuit mai multe pliante, materiale informative referitor la procesul de depunere a declaraţiilor”, spune Cristina Drumbrăvan, reprezentant ANI.

Sistemul e-integritate presupune depunerea declaraţiilor de avere şi interese în format electronic prin autentificare cu semnătura electronică.
Similare
RECOMANDĂRI