Peste 1300 de persoane au donat plasmă pentru pacienţii cu forme grave de COVID
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 1300 de persoane au donat plasmă pentru pacienţii cu forme grave de COVID

1357 persoane tratate de COVID-19, s-au solidarizat în lupta contra infecţiei şi au asigurat, până astăzi, 4631 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituţiile medicale în care se tratează pacienţii cu forme grave şi extrem de grave de COVID-19.

MSMPS reiterează apelul său către toate persoanele care s-au tratat de COVID-19, să se solidarizeze cu pacienţii în stare gravă care luptă cu această infecţie, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conţine anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru a contribui la salvarea de vieţi, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare şi pulmonare, boli ale ficatului şi rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălţi, Cahul şi Chişinău, dar şi în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituţia spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelaţi la numerele de telefoane: 022109050 (Chişinău), 023171393 (Bălţi) şi 029981305 (Cahul).

 

Similare
RECOMANDĂRI