Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O petiţie cu nemulţumiri legate de încălcările coloanelor oficiale în trafic, transmisă SPPS, Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului

Coroane funerare au fost duse astăzi pe la Parlament şi Guvern. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile le-au cerut demnitarilor să nu transforme cortegiile oficiale în cortegii funerare.

Acţiunea are loc în cadrul săptămânii naţionale a voluntariatului, după mai multe situaţii în trafic, în care cortegiile demnitarilor au creat situaţii de risc. Unul dintre acestea a fost şi accidentul cu implicarea preşedintelui Igor Dodon.
 
"Se întâmplă destul de des când serviciul pază şi protecţie de stat este în situaţia de a provoca accidente sau chiar provoacă accidente rutiere, stresează persoanele în trafic, apărând brusc de după colţ, semafor, de după deal şi strigând "toţi pe dreapta", oamenii nu pot să aibă o reacţie imediată şi atunci se întâmplă ceea ce se pare că în septembrie s-a întâmplat. Mesajul este: nu vrem ca cortegiile oficiale să fie transformate în cortegii funerare", spune Antoniţa Fonari, director al Platformei pentru Cetăţenie Activă. 
 
După accidentul de pe 9 septembrie, când maşina în care se afla preşedintele Igor Dodon s-a răsturnat, pentru că toată coloana prezidenţială nu a putut evita impactul cu un camion, pe reţelele de socializare oamenii au povestit mai multe situaţii când cei din serviciul protecţie şi pază de stat s-au comportat agresiv în trafic.

Cel mai recent caz, petrecut săptămâna trecută, este povestit de jurnalistul Vitalie Călugăreanu. Se întorcea de la Cărpineni şi s-a întâlnit cu un cortegiu oficial între localităţile Grătzieşti şi Cricova:  "Ei au apărut brusc, cu viteză foarte mare de după deal, eu practic nu aveam încotro. Veneau pe o bandă şi jumătate, mie îmi rămânea jumătate de bandă. M-am lipit foarte aproape de parapet şi am evitat atunci accidentul. "
 
Oamenii presupun că un astfel de scenariu s-a întâmplat şi în cazul preşedintelui Dodon, doar că şoferul camionului n-ar fi reuşit să reacţioneze atât de brusc. Regulamentul circulaţiei rutiere spune că şoferii trebuie să tragă pe dreapta şi să oprească atunci când văd o coloană oficială. Dar legea trebuie să fie în favoarea tuturor, spun cei care au ieşit în stradă.
 
"Dacă legea este strâmbă, ea trebuie modificată. Eu nu ştiu dacă această reglementare este bună sau proastă, dar eu ştiu că nimeni nu trebuie să decedeze în trafic doar pentru că demnitarii vor să circule cu viteză excesivă în locuri în care acest lucru nu este posibil. Eu fac un apel către demnitari: Domnilor, nimeni nu e mai presus ca legea şi viaţa dumneavoastră nu este mai scumpă decât a altora", spune Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

O petiţie cu toate nemulţumirile legate de încălcările coloanelor oficiale în trafic şi cu recomandări pentru demnitari, dar şi coroane funerare, au fost oferite către patru instituţii – Guvern, Parlament, Preşedinţie şi Serviciul Protecţie şi Pază de Stat. La Parlament, vicepreşedintele legislativului a luat doar petiţia şi a refuzat coroana.
 
 
"Avem deseori delegaţii internaţionale, e un principiu internaţional când ai şefi de stat care vin în ţară să le asiguri un corridor, să le asiguri protecţie. Avem şi demnitari de stat, de rang înalt care se deplasează având protecţie (...)  Probabil s-ar merita să fie discutată această problemă, aşa încât să le asigurăm şi lor securitate şi să nu punem în pericol ceilalţi participanţi la trafic", explică vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi.
 
Acţiunea de protest a fost organizată de mai multe organizaţii nonguvernamentale, care au decis să susţină siguranţa în trafic, în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului.
Similare
RECOMANDĂRI