Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Plaja de la Vadul lui Vodă a fost inundată, după ce nivelului apei în râul Nistru a crescut foarte mult

Plaja de la Vadul lui Vodă a fost inundată, noaptea trecută, după ce nivelului apei în râul Nistru a crescut foarte mult. Salvatorii au început instalarea digurilor pentru a proteja zona de furia apelor. Şi la Soroca au fost inundate mai multe terenuri agricole şi două case. Autorităţile preconizează o viitură puternică deoarece barajele de la hidrocentralele din Ucraina deversează un volum mai mare de apă după ploile abudente.

„Cifra de devărsare de la Dubăsari 1200 începe să inundeze paja, la 1600 metri, plaja este inundată. Acum avem 1600 metri cubi pe care îi revarsă Dubăsari. La  1800 metri cubi, deja apa este la trotuare. La peste 2000 metri cubi de la Dubăsari începe să inundeze zona de  agrement”, a spus MIHAIL HABARAGIU, şef IGSU, Republica Moldova.

Pe parcursul nopţii trecute, apa în râul Nistru a crescut cu aproape un metru. Salvatorii au început astăzi montarea unui dig de protecţie metalic pe o lungime de un kilometru. Înalt de un metru, acesta are menirea să protejeze de inundaţii zona turistică a oraşului Vadul lui Vodă.

Şi pentru că la nodurile hidraulice Novodnestrovsc şi Dubăsari a fost majorat volumul deversărilor, salvatorii nu exclud că ar putea fi necesară, în funcţie de situaţie, evacuarea oamenilor care locuiesc în zona de risc. La Soroca, apa din râul Nistru a atins cote critice. Plajele din municipiu au fost inundate, iar debarcaderul a fost luat de ape.

„La ziua de azi avem o creste de 3 metri. Cele mai afectate sunt localitatile Vasilcau si Cosauti, un km inundat si doua gospodarii”, a spus MIHAI BORŞ, şeful Direcţiei Situaţii Excepţionale Soroca.

La intrarea în oraş a fost amenajat un dig din saci de nisip. Zeci de voluntari s-au mobilizat în timp record pentru a ajuta autorităţile să instaleze zidul de protecţie.

În cazul în care nivelul apei în râul Nistru va creşte, 15 localităţi din raionul Soroca riscă să fie inundate.
Similare
RECOMANDĂRI