Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Plaja de la Vadul lui Vodă este inundată de trei zile. Salvatorii consolidează şi înalţă digul de protecţie

Autorităţile din Republica Moldova rămân în alertă din cauza pericolului de inundaţii. Râurile Prut şi Nistru au ieşit din matcă şi au inundat suprafeţe mari de teren. Lupta cu apele revărsate continuă şi la Vadu lui Vodă. Pentru a evita inundarea zonei de agrement, salvatorii pompează apa şi au supraînălţat digul de protecţie deja construit. Echipele mobile de intervenţie vor rămâne în zonele de risc.

Plaja de la Vadul lui Vodă este inundată de trei zile iar nivelul râului Nistru este în creşte. Digul care protejează zona are o lungime de un kilometru şi o înălţime de peste trei metri şi a fost folosit în premieră de către salvatori.

LILIANA PUŞCASU, ofiţer de presă IGSU: „Salvatorii consolidează în continuare acest dig, îl mai înalţă în aşa fel încât să nu poată trece apa peste el şi totodată lucrează cu motopompele pentru pomparea apei, care se scurge din păcate pe anumite porţiuni, în aşa fel ca să protejeze zona turistică. Vorbim de acele clădiri în zona de agrement. Misiunea importantă acum, atât a autorităţilor, cât şi a asaltatorilor, este să protejeze zona care în 2008 şi 2010 au fost inundate”.

Astăzi au fost reluate lucrările de indiguire în localităţile din lunca  Nistrului, în raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Anenii Noi dar şi în oraşul Vadu lui Vodă. A fost necesară consolidarea unui dig în localitatea Copanca, raionul Căuşeni, care va proteja şi gospodăriile din satul Chiţcani. Serviciul Hidrometeorologic a emis un cod portocaliu de inundaţii pentru bazinul de mijloc al râului Nistru, valabil până pe 2 iulie.

Pericolul de inundaţie este şi pe râul Prut. Hidrocentralele din Ucraina continuă se deverseze o cantitate foarte mare de apă din lacurile de acumulare. Guvernul Republicii Moldova a decis să ajute autorităţile ucrainene şi a expediat un lot de echipamente necesare pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor. O coloană de autospeciale a pornit la drum în această dimineaţă pentru a transporta echipamentele la Cernăuţi, una dintre cele mai afectate regiuni din Ucraina. Lotul umanitar cuprinde generatoare, motoferăstraie, motopompe, furtunuri şi saci din plastic.
Similare
RECOMANDĂRI